Ansökan vuxen

Du som har en funktionsnedsättning kan ansöka om habilitering. Du kan göra det på egen hand eller med hjälp av en närstående. Du kan också få en remiss från en läkare eller psykolog. Det kostar ingenting att få habilitering.

  • Hitta rätt mottagning här nedan utifrån din funktionsnedsättning.
  • Du kan ansöka via 1177.se. Du kan också skicka en ansökningsblankett på papper eller ringa till mottagningen. Kontaktuppgifter finns på varje mottagningsida.
  • När vi fått din ansökan tar vi kontakt med dig. Vi erbjuder ett första möte eller välkomstinformation så snart som möjligt, senast inom 30 dagar enligt Vårdgarantin. 

Du behöver ett intyg som beskriver din funktionsnedsättning. Det får du efter en utredning som görs på en vårdcentral, en psykiatrisk mottagning eller liknande.

Adhd

Autism

Dövblindhet

Dövhet

Förvärvad hjärnskada

Intellektuell funktionsnedsättning

Rörelsenedsättning

 

Ansökningsblanketter för vuxna

Om du inte kan ansöka via 1177.se kan du använda den här ansökningsblanketten. OBS! Posta blanketten till den mottagning du vill ansöka till. 
Ansökningsblankett för vuxna, 18 år och äldre

Dövblindteamet har en särskild blankett.
Dövblindteamet, ansökningsblankett

Kunskap och stöd

Det finns mycket annat inom Habilitering & Hälsa du kan ta del av innan, under och efter du får habiliteringsinsatser. Det finns till exempel olika bildstöd att ladda ner, en visningsmiljö för kognitivt och kommunikativt stöd, webbkurser, podden Funka olika och webbplatsen Autismforum.
Kunskap och stöd

Stöd till anhöriga

Du som är anhörig till en person med funktionsnedsättning, till exempel förälder eller partner, kan få stöd från habiliteringen för egen del.
För anhöriga

Råd och stöd enligt LSS

Information om råd och stöd enligt LSS