Habiliteringsläkaren svarar

Habiliteringsläkaren Annika Brar får många frågor från bland annat vård- och omsorgspersonal. De handlar ofta om att hitta rätt i vården. Hon säger att det finns en osäkerhet om vem som ska göra vad. Här svarar habiliteringsläkaren på de vanligaste frågorna.

Vem kan hjälpa till vid ångest och deppighet?

Jag har en dotter i yngre tonåren som länge haft kontakt med BUP på grund av ångest och deppighet. Nu har hon också fått en autismdiagnos. Nu bollas hon mellan habiltering och BUP. Vem kan hjälpa oss med hennes ångest och deppighet?
Läs artikeln

Hur gör man för att bli av med diagnosen?

Det var jobbigt i grundskolan men nu går det bättre. Jag pluggar ämnen som intresserar mig och har fått vänner i skolan. Jag har läst om asperger och autism och tycker inte det stämmer för mig längre. Känner också att diagnosen mest är ett hinder. Kan man bli av med diagnosen
Läs artikeln

Kan samhället gripa in?

Vi har en 27-årig son som fortfarande bor hemma. Han fick diagnoserna Aspergers syndrom och adhd i tonåren men vill inte kännas vid dem. Skolan var jättejobbig och han gick aldrig gymnasiet. Han har inget jobb och bor hemma. Han stänger oftast in sig och spelar dataspel, dag och natt. Om han inte får som han vill blir han arg och hotfull. Kan samhället gripa in?
Läs artikeln

Vilken vård finns efter 18-årsdagen?

Fråga: Jag har en dotter som är 16 år och har en flerfunktionsnedsättning. Vi har kontakt med ett habiliteringscenter för barn. Läkaren på barnneurologen håller i det medicinska och samordnar kontakterna med andra specialister på barnsjukhuset. Men vad händer när hon blir 18? Vilken vård finns för henne då? Jag vet att det finns habiliteringscenter för vuxna, men vem har det medicinska ansvaret? Min dotter kan ha problem med både andning, smärta och att få i sig mat. Hon kan inte prata.
Läs artikeln eller se filmen 

Hur ska sonen få de läkarintyg han behöver?

Fråga: Min son är 20 år och har en autismdiagnos sedan barndomen. Han har gått i anpassad skola (tidigare särskola) och tog studenten i våras, planen är att kommunen ska försöka hitta en daglig verksamhet som funkar. Vi ska nu hjälpa honom att söka aktivitetsersättning från Försäkringskassan men då behövs ett läkarintyg och vår son har inte haft någon läkare sedan han var på barnkliniken. Han behöver också intyg för god man. Vart ska vi vända oss?
Läs artikeln eller se filmen

Vart vänder jag mig om jag mår dåligt och har intellektuell funktionsnedsättning?

Fråga: Jag har lindrig intellektuell funktionsnedsättning och har kontakt med en kurator på ett habiliteringscenter. Den senaste tiden har jag känt mig väldigt trött och nere, är orolig och kan inte sova. Jag berättade det för kuratorn som sa att jag skulle ringa vårdcentralen. Men där sa de att jag tillhör habiliteringen och ska få hjälp där. Vad ska jag göra? 
Läs artikeln eller se filmen

Behöver jag en egen utredning när mitt barn fått diagnos?

Fråga: Mitt barn har fått diagnoserna adhd och autism och jag tror att jag kanske har något liknande. Hur får man en utredning som vuxen? 
Läs artikeln eller se filmen

Vilket stöd finns för asylsökande och migranter med funktionsnedsättning?

Läs habiliteringsläkarens svar om stöd för asylsökande och migranter