Habilitering & Hälsa erbjuder råd, stöd och behandling till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning. Vi ger också stöd till föräldrar, andra närstående och nätverk.

Om Habilitering & Hälsa

Mottagningar har flyttat

Nu har Hjärnskadecenter, Center för sinnesstimulering med Korallen och Lagunen samt Tittut spädbarnsverksamhet flyttat till Olivecronas väg 7, 3 trappor (Sabbatsbergs sjukhus). Kontaktuppgifterna till mottagningarna är samma som tidigare. Läs mer om respektive mottagning här: 

Mottagningar

Nu kan du anmäla dig till vårens kurser!

Lär dig mer om intellektuell funktionsnedsättning, adhd och autism. Vad finns det för hjälp att få, hur kan du som närstående stödja och vad kan du göra för att hantera vardagen? Kurserna vänder sig till dig som är närstående till någon med funktionsnedsättning och till dig som möter personer med funktionsnedsättning i ditt arbete.

> Kursprogram för närstående  
> Kursprogram för yrkesverksamma 

Nytt nummer av Funktion i fokus

Bild på tidningar
Hälso- och sjukvården borde bli bättre på att lyssna på föräldrarna i vården av barn och unga. Det menar operasångerskan Malena Ernman i en öppenhjärtig intervju i nya Funktion i fokus. Läs också om e-hälsa och digital delaktighet.
Funktion.se

Navigator ACT - föräldrabehandling i grupp

Är du förälder till ett barn 0-17 år med en funktionsnedsättning och upplever stress i ditt föräldraskap, oro eller nedstämdhet? Då kan gruppbehandlingen Navigator ACT vara något för dig. I behandlingen utgår man från olika teman och övar på acceptans, medveten närvaro och att göra förändringar kring prioriteringar, vila och återhämtning.

Läs mer om Navigator ACT

Digital delaktighet - nytt tema i Funka olika-podden

Funka olika

Att släppas in i det digitala samhället med en intellektuell funktionsnedsättning. Följ med till Mora folkhögskola där en grupp unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning gått en IT-utbildning anpassad för dem. De har gjort fantastiska framsteg och samtidigt en personlig resa. Hör hur det gick till i första poddavsnittet om digital delaktighet: "Självförtroendet har ökat enormt."

>Funka olika 

Mer om e-hälsa i Funktion i fokus
>Funktion i fokus

Barnens superhjälte Undra i ny version

Nu finns en ny version av appen med barnens superhjälte Undra som speglar att habiliteringen möter barn med olika funktionsnedsättningar. Appen är ett samarbete mellan alla habiliteringar i landet. 

> Allt om Undra
> Undra på Instagram
> Undras böcker
 

Moa och Leo besöker Adhd-center

Nu finns en film där Moa 11 och Leo 9 berättar hur det är att vara med på en informationsträff på Adhd-center.  
Se filmen här: 

Adhd-center

Besökshjälpen – ett stöd för patienten

Besökshjälpen är en ny patientfolder som kan användas som stöd vid vård- och tandvårdsbesök. Syftet är att du som patient ska bli mer delaktighet och känna dig trygg inför, under och efter besöket.  
Besökshjälpen

Filmer om autism hos barn

filmkamera
Nu finns sju korta filmer om autism hos barn. Filmerna bygger på första delen i Habilitering & Hälsas introduktionsprogram för föräldrar till barn 5–6 år med autismdiagnos.

> Autism hos barn