Habilitering & Hälsa erbjuder råd, stöd och behandling till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning. Vi ger också stöd till föräldrar, andra närstående och nätverk.

Om Habilitering & Hälsa

Två poddavsnitt om mat och ätande

Två poddavsnitt om mat och ätande

Mir Serrander och Eva Flygare Wallén

För personer med funktionsnedsättning kan det vara stora problem med mat och ätande. För många med en NPF är maten en utmaning. För andra grupper är övervikt och fetma ett stort problem. Varför är det så och vad kan man göra åt det? Podden Funka olika ägnar två program åt temat matvanor. Det första med fokus på intellektuell funktionsnedsättning, det andra på autism.

Lyssna på podden Funka olika
Matvanor i fokus

Matvanor i fokus

Funktion i fokus omslag

Matvanor är temat i senaste numret av Funktion i fokus. Läs om hur skollunchen NPF-säkras. Ta del av nya forskningsrön och riktade hälsoprojekt riktade till unga med intellektuell funktionsnedsättning. Läs också om Liv, fyra år, som bara äter barnmat på burk. Hon är en av många med diagnos inom autismspektrumet som också har en ätstörning. Vad gör man åt det?

Funktion i fokus
asdforalder.se - för föräldrar med autismdiagnos

asdforalder.se - för föräldrar med autismdiagnos

Bild från asdforalder.se

De flesta föräldrar kämpar med att få ihop familjelivet. För personer med en diagnos inom autismspektrumet, ASD, kan det vara extra tufft. Att snabbt få till en måltid, att välja rätt kläder för väder och att förstå sociala signaler på en lekplats kan skapa mycket stress och oro.

På asdforalder.se får du möta föräldrar med ASD och ta del av fakta och råd som förenklar vardagen.

asdforalder.se
Ny version av appen Undra om habiliteringen

Ny version av appen Undra om habiliteringen

Flera av scenerna har gjorts tydligare och bättre.

Vad är det för app? Undra är en liten superhjälte som tar reda på saker som barn med funktionsnedsättning undrar över. Tillsammans med Undra får barn en inblick i vad habiliteringen är och vad man gör där.

Appen kan laddas ner till läsplatta och mobil. ”Undra om habiliteringen” finns också i webbversion.

Undra - informationsmaterial för barn
Hjälp före, under och efter vårdbesök

Hjälp före, under och efter vårdbesök

Besökshjälpen

Behöver du, eller någon du känner, stöd i mötet med vården? Kanske har personen svårt att minnas vad som är viktigt att ta upp eller vad som bestämdes på mötet. Då kan materialet ”Besökshjälpen” vara till hjälp. Det är en folder med stödrubriker och plats för egna anteckningar. Besökshjälpen finns i två versioner, med och utan bildstöd.

Besökshjälpen
Guide till vuxenlivet

Guide till vuxenlivet

Guide till vuxenlivet är en broschyr för dig som har en funktionsnedsättning och är på väg att bli vuxen. I guiden kan du bland annat läsa om arbete, bostad och stöd i vardagen. Du får också tips på webbplatser med information om fritid och idrott.

Ladda ner Guide till vuxenlivet
Introduktionskurs om autism

Introduktionskurs om autism

Prisma är en introduktionskurs för vuxna med autismspektrumdiagnos (ASD) utan intellektuell funktionsnedsättning och deras närstående. Kursen ger grundläggande kunskaper om ASD. Som deltagare utvärderar du även Prisma som insats.

Prisma - introduktionskurs för vuxna med autismspektrumdiagnos och deras närstående
Föräldrabehandling i grupp

Föräldrabehandling i grupp

Har du ett barn, 0-17 år, med en funktionsnedsättning och känner dig stressad, orolig och nedstämd? Då kan Navigator ACT vara något för dig. I grupp övar vi på acceptans, medveten närvaro och att göra förändringar som kan underlätta vardagen.

Läs mer om Navigator ACT