Habilitering & Hälsa erbjuder råd, stöd och behandling till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning. Vi ger också stöd till föräldrar, andra närstående och nätverk.

Om Habilitering & Hälsa

Nytt nummer av Funktion i fokus

Nytt nummer av Funktion i fokus som ges ut av Habilitering & Hälsa ute nu!

  • Annorlunda reflexer tidigt tecken på autism
    - följ med till Barn- och babylabbet där småsyskon bidrar till ny kunskap.
  • Navigator ACT på export
    ​- gruppterapi från Habilitering & Hälsa testas nu i andra landsting
  • Möt också Emma Frans, Sveriges kaxigaste folkbildare!

Ladda ner som pdf

Guide till vuxenlivet

Nu finns broschyren Guide till vuxenlivet. Den är för dig som har en funktionsnedsättning och är på väg att bli vuxen. I guiden kan du bland annat läsa om arbete, bostad och stöd i vardagen. Du får också tips på webbplatser med information om fritid och idrott.  
Ladda ner broschyren här:

Publikationer

Podd om sex och samlevnad

I tre avsnitt tar vi upp sex och samlevnad. Ett ämne det finns mycket okunskap och fördomar om när det gäller personer med funktionsnedsättning. Experter tar upp vanliga funderingar från närstående och personer med egen funktionsnedsättning. De ger också handfasta råd på hur man kan agera i olika situationer.

Funka olika-podden

Motorik & träningscenter

Motorik & träningscenter erbjuder träning för barn och vuxna med rörelsenedsättning. Där finns också specialistteam med fokus på andning, handfunktion och motoriska ät- och sväljsvårigheter.

Det nya centret ersätter Puffa träningscenter, Postoperativa behandlingsenheten och Rörelsestudion.

> Motorik & träningscenter

Undra-app i webbversion

Nu finns appen Undra om habilitering i webbversion. För dig som inte har tillgång till mobil, läsplatta eller föredrar att sitta vid dator. 

Följ med på en spännande upptäcktsfärd tillsammans med Undra och gör ett besök på habiliteringen. Här kan du se vad olika barn kan göra när de besöker oss.

> Webbversion av Undra
> Allt om Undra
 

Introduktionskurs om autism

Prisma är en introduktionskurs för vuxna med autismspektrumdiagnos (ASD) utan intellektuell funktionsnedsättning och deras närstående. Kursen ger grundläggande kunskaper om ASD. Som deltagare utvärderar du även Prisma som insats.

Prisma - introduktionskurs för vuxna med autismspektrumdiagnos och deras närstående

Föräldrabehandling i grupp

Har du ett barn, 0-17 år, med en funktionsnedsättning och känner dig stressad, orolig och nedstämd? Då kan Navigator ACT vara något för dig. I grupp övar vi på acceptans, medveten närvaro och att göra förändringar som kan underlätta vardagen.

Läs mer om Navigator ACT

Besökshjälpen – ett stöd för patienten

Besökshjälpen är en patientfolder som kan användas som stöd vid vård- och tandvårdsbesök. Syftet är att du som patient ska bli mer delaktighet och känna dig trygg inför, under och efter besöket.  

Besökshjälpen