Habilitering & Hälsa erbjuder råd, stöd och behandling till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning. Vi ger också stöd till föräldrar, andra närstående och nätverk.

Om Habilitering & Hälsa

Nytt nummer av Funktion i fokus

Bild på tidningar
Hälso- och sjukvården borde bli bättre på att lyssna på föräldrarna i vården av barn och unga. Det menar operasångerskan Malena Ernman i en öppenhjärtig intervju i nya Funktion i fokus. Läs också om e-hälsa och digital delaktighet.
Funktion.se

Navigator ACT - föräldrabehandling i grupp

Är du förälder till ett barn 0-17 år med en funktionsnedsättning och upplever stress i ditt föräldraskap, oro eller nedstämdhet? Då kan gruppbehandlingen Navigator ACT vara något för dig. I behandlingen utgår man från olika teman och övar på acceptans, medveten närvaro och att göra förändringar kring prioriteringar, vila och återhämtning.

Läs mer om Navigator ACT

Digital delaktighet - nytt tema i Funka olika-podden

Loga för podden funka olika med siluetter med människor

Att släppas in i det digitala samhället med en intellektuell funktionsnedsättning. Följ med till Mora folkhögskola där en grupp unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning gått en IT-utbildning anpassad för dem. De har gjort fantastiska framsteg och samtidigt en personlig resa. Hör hur det gick till i första poddavsnittet om digital delaktighet: "Självförtroendet har ökat enormt."

>Funka olika 

Mer om e-hälsa i Funktion i fokus
>Funktion i fokus

Barnens superhjälte Undra i ny version

Nu finns en ny version av appen med barnens superhjälte Undra som speglar att habiliteringen möter barn med olika funktionsnedsättningar. Appen är ett samarbete mellan alla habiliteringar i landet. 

> Allt om Undra
> Undra på Instagram
> Undras böcker
 

Biblioteket nyinvigt

Vi hälsar alla intresserade välkomna till Forum Funktionshinders bibliotek på Sabbatsbergs sjukhus, Olivecronas väg 7, som nu öppnat igen. Här finns facklitteratur, filmer och skönlitteratur med anknytning till funktionsedsättningsområdet. Du kan också träffa en av våra socionomer och få information om samhällets stöd. 

Mer om biblioteket

Moa och Leo besöker Adhd-center

Nu finns en film där Moa 11 och Leo 9 berättar hur det är att vara med på en informationsträff på Adhd-center.  
Se filmen här: 

Adhd-center

Besökshjälpen – ett stöd för patienten

Besökshjälpen är en ny patientfolder som kan användas som stöd vid vård- och tandvårdsbesök. Syftet är att du som patient ska bli mer delaktighet och känna dig trygg inför, under och efter besöket.  
Besökshjälpen

Filmer om autism hos barn

filmkamera
Nu finns sju korta filmer om autism hos barn. Filmerna bygger på första delen i Habilitering & Hälsas introduktionsprogram för föräldrar till barn 5–6 år med autismdiagnos.

> Autism hos barn

Intellektuell funktionsnedsättning – vad är det?

Hur funkar det med pengar och ekonomi när man har IF? Hör Linda berätta!

> UNG Samtalsgrupper

Scope – webbkurs för dig med autismspektrumdiagnos (ASD)

illustration av ett gäng ungdomar i skolmiljö
Är du mellan 16–25 år och har autismspektrumdiagnos, ASD? Då kan du vara med i vår webbkurs! Lär dig mer om diagnosen och gör samtidigt en viktig insats för forskningen. Läs mer om kursen och hur du anmäler dig här på vår webb.

> Scope – webbkurs för unga om autism