Undra - informationsmaterial för barn

Undra är en liten superhjälte som tar reda på saker som barn med funktionsnedsättning undrar över. I patientlagen har informationskravet stärkts. Både vårdgivare och vårdnadshavare bör underlätta barnets delaktighet och ge barnet möjlighet att uttrycka sin åsikt kring den egna vården. Med anledning av detta har Habilitering & Hälsa tagit fram informationsmaterial för barn med en figur som heter Undra.

Nytt våningsplan i Undra-appen 

Del av bild från Undra besöker habiliteringen

​Följ med på en spännande upptäcktsfärd tillsammans med Undra och gör ett besök på habiliteringen bland mekaniska hästar, känslokort och färgglada såpbubblor.

Hösten 2015 lanserade vi en app för barn inför deras första besök på Postoperativa behandlingsenheten. Nu har vi byggt ut appen med ytterligare en våning och sex roliga pedagogiska spel och aktiviteter. De nya delarna vänder sig till barn med autism.

Våningsplan 2 innehåller:

  • Lär dig känna igen känslor
  • Toaparty – Vad gör man först på toa, kissar eller spolar?
  • Memory – para ihop djur, färger, fordon, mat och kläder
  • Kurragömma – hitta gosedjuren som gömmer sig i behandlingsrummet
  • Pussel – para ihop gosedjuren i mix match-pusslet
  • Bilmatta – kör, parkera, tanka och tvätta bilar på bilmattan

Appen har tagits fram för att öka förutsättningarna för barnens delaktighet i sin behandling. Undra besöker habiliteringen vänder sig till barn med funktionsnedsättning, men alla barn kan ha kul med appen som innehåller spel och animationer som passar såväl syskon som kompisar.

Appen heter ”Undra besöker habiliteringen”. Den kan laddas ner till läsplatta och mobil. Du kan också hitta Undra på vår webbplats.

> Webbversion av Undra besöker habiliteringen

> Undra på App Store

> Undra på Google Play

> Föräldrakraft utsåg appen till en av 2015 års bästa appar

Böcker med Undra

Undra undersöker mätningen

Undra undersöker mätningen är en berättelse för barn som ska göra en CPUP-mätning. I boken ingår en dvd med en animerad film av berättelsen. Filmen kan också ses på Youtube.

Boken är översatt till spanska, somaliska, arabiska, engelska och turkiska. Alla böcker finns på Publicerat. 

> Ladda ner eller beställ Undra undersöker mätningen

> Se filmen på Youtube

Undra och hjälparhanden

Undra och hjälparhanden är en bok för barn som får CI-terapi. CI-terapi är en träningsform för barn med cp-hemiplegi, vilket är cerebral pares där ena sidan av kroppen är påverkad. Det medför att barnet har en bättre hand och en mindre välfungerande hand.

> Ladda ner Undra och hjälparhanden

​Färgläggningsbild

​Undras värld kan skrivas ut och färgläggas. Utskriften bör vara i A3-format. 

> Skriv ut och färglägg Undras värld