En värld full av liv

– Med liggande dans ville vi ge möjlighet för barn med flerfunktionsnedsättningar att få röra sig till musik, att få känna rytmer och takter. Förutom själva glädjen som rörelsen skapar, ger dansen också ökad kroppskännedom och sidoeffekter som ökad blodcirkulation, säger Veronica Löfgren som leder dansen på Habiliteringscenter Söderstaden.

Den afrikanska körens röster ljuder starka genom högtalaren och ut i rummet där de fyller den ljusa vårluften med klanger, rytmer och liv. Sången bildar upptakten till det kända

ledmotivet ur filmen Lejonkungen och det är också upptakten till eftermiddagens stund med liggande dans för barn.

På svenska heter låten ”En värld full av liv”, på engelska ”Circle of life”. Och i en cirkel, på mjuka madrasser, med huvudet på varsin kudde ligger de fem barnen som just har börjat värma upp sina kroppar.

Vi befinner oss i rörelserummet på Habiliteringscenter Söderstaden och det är den åttonde och näst sista gången som barnen tillsammans med sina danspartners är här för att svänga loss.

Gillar musiken

Musiken till den liggande dansen börjar och slutar alltid likadant. Och låtarna däremellan är också alltid desamma. 

– Musiken ska ge en igenkänning, förklarar sjukgymnast Veronica Löfgren. 

Och det gör den också. Barnen har sina favoriter. Det är tydligt. Amanda till exempel älskar ”Con te partirò” eller ”Time to Say Goodbye” som den heter när Andrea Bocelli och Sarah Brigthman sjunger tillsammans. När de förenas i den smäktande duetten, slår hon konstfullt ut med armarna. Det är den kraftfulla stegringen av musiken som Amanda gillar, berättar hennes danspartner. Amanda är döv, men kan med hörapparater uppfatta vissa ljud. Därför ställer Veronica Löfgren högtalaren precis vid madrassen. Ibland har de haft högtalare under madrassen. Då kan hon både höra tonerna och känna vibrationerna. Det är härligt. 

Amanda har en dansdrake också, en söt liten drake i orange mjukplast. 

– Amanda har ingen syn heller. När hon ska till den liggande dansen ger assistenten henne draken i  anden. Då vet hon att det är dansdags, förklarar Veronica Löfgren.

Värme och kärlek

Minna delar Amandas förkärlek för skönsång. Och när hennes mamma svänger hennes ben i valstakt till ”Farfars vals” med Monica Zetterlund så skrattar hon högt. 

Hon ser så himla nöjd ut hela tiden, Minna. Kontakten mellan henne och mamma Mona är total, de ser varandra djupt i ögonen, ler och skrattar och njuter av att finnas i stunden tillsammans. Det är dans som utstrålar värme och kärlek.

Medan paren dansar nere på madrasserna rör sig Veronica Löfgren genom rummet. Hon rör sig fort och långsamt, viftar och svänger med armar, snurrar runt och stampar med fötterna i golvet.

– Jag brukar alltid ha färgglada randiga strumpor på mig, men idag var alla i tvätten, berättar hon. Det går bra ändå. Barnen följer hennes rörelser. Det är kul att titta på när fötterna rör sig, tycker Gabriel som skrattar.

Han ligger på madrassen bredvid sin bästa kompis Otto. Otto skrattar inte och han kan inte röra varken armar eller ben utan assistans. Men ögonen! Med dem tittar han både på Gabriel och på Veronicas fötter. 

– Otto har riktig koll på hennes fötter. Han följer med blicken. Det gjorde han inte i början. Det är roligt att se. Jag märker också att han blir väldigt avslappnad av dansen och samtidigt är han mer med i det som händer. Han går varken i förskola eller i skola så att komma hit och träffa kompisar är fantastiskt. För honom är den liggande dansen guld värd, säger hans danspartner. 

Lika positiv är Amandas danspartner. 

– Hon får världens kick av att komma hit. Amanda rör armarna mer nu än i början. Förut var det jag som rörde dem åt henne. Nu får jag inte röra dem. Hon gör det själv, säger hon. 

Ökad kroppskännedom

Det är första gången Habiliteringscenter Söderstaden har ordnat liggande dans och första gången Veronica Löfgren leder den. Hon är nöjd och tycker den väl har uppnått sitt syfte.

– Vi har saknat gruppverksamheter för barn med funktionsnedsättning. Med liggande dans ville vi ge möjlighet för dessa barn att röra sig till musik, att känna rytmer och takter. Förutom glädjen som rörelsen skapar, ger dansen också ökad kroppskännedom och positiva sidoeffekter som ökad blodcirkulation, säger hon.

Den kommunikation som uppstår mellan dansarna har också en stor betydelse. 

– Vi har haft önskemål om att barnen skulle ha samma danspartner med sig varje gång. Och så har det blivit. Det är bra, för det tar ett tag att dansa in sig med varandra. Nu kan barnen tydligt visa vad de vill och inte vill. Det har utvecklats en lyhördhet emellan dem och deras partner, säger Veronica Löfgren. 

Kontakten och känslan av samhörighet dansparen emellan är också påtaglig. Rörelser, skratt och andra små händelser i rummet kommenteras glatt. Att närheten och kommunikationen är en betydelsefull del av dansen för dem alla är tveklöst.

För Malte och hans partner som skakar rumpa till Beach Boys ”Surfing USA”.

För Otto och hans partner som under avslappningsstunden smeker hans kind och stryker hans hår. 

För Gabriel och hans danspartner som under samma stund ligger tätt intill varandra.

Rörelse och samspel

Minna är femton år men liten till växten och på en låg utvecklingsnivå. Det är svårt att hitta aktiviteter som passar henne, men den liggande dansen ger både rörelser och samspel, säger mamma Mona. 

– Minna har alltid rört sig lite grann till musik men nu sker det mer naturligt. Hon förstår bättre att dansen finns där som möjlighet. När vi är hemma och hon ligger på mattan tar hon egna initiativ. Hon bjuder upp till dans, berättar hon.

Frågan om det finns något som är dåligt med dansen besvaras med ett gapskratt av Amanda och därmed anser de andra i rummet att frågan är besvarad. För det finns inget dåligt. Det skulle vara att den tar slut snart men det är inte heller något problem. Veronicas Löfgrens och Söderstadens erfarenhet av den liggande dansen är så positiv så att de kan tänka sig en fortsättning direkt. 

– Skulle ni vilja det, frågar Veronica Löfgren.

– Jaaaa, ropar Mona blixtsnabbt och alla andra sluter entusiastiskt upp som i en hyllningskör. 

För den som varit med och fått uppleva den liggande dansen är det ingen tvekan om varför. Stunden avslutas som den började med musiken ur Lejonkungen. Den erbjuder detsamma som den liggande dansen, en värld full av liv.