Motion och träning

Motion och träning är alla typer av kroppsrörelse som ger en ökad energiomsättning. De flesta mår bra av att röra på sig och motion kan även förebygga och lindra olika sjukdomar.

> Friskis&Svettis
> Fritidsnätet
> Fysisk aktivitet på recept (FaR)
> Gymnastik- och idrottshögskolans handikappidrottsförening
Idrott för alla
NoFall
> Ridsportförbund​
> Rivkraft 18​
Motorik & träningscenter
> RG Aktiv Rehabilitering
> Skota Hem​
> Special Olympics
> Stockholms stad
> Svenska Parasportförbundet
> Tennis för personer med funktionsnedsättningar
> Tillgängliga sim- och idrotthallar
Totalskidskolan

Friskis&Svettis

​Friskis&Svettis är en idrottsförening​ för alla. Kontakta din lokala förening för att få veta om föreningens lokal har tillgängligt gym och handcyklar.

Gruppträningspass med "Öppna dörrar" 

Öppna dörrar innebär träning som riktar sig mer mot dig med en fysisk funktionsnedsättning. En ledare gör alla övningar sittande. Det finns två olika pass Jympa öppna dörrar eller Cirkelfys öppna dörrar.

"Small Group" Öppna dörrar

Small group öppna dörrar vänder sig främst till dig med en fysisk funktionsnedsättning. Träningen är allsidig och alla övningar kan genomföras sittande.
> friskissvettis.se

Fritidsnätet

​Fritidsnätet är en webbplats som samlar fritidsaktiviteter för barn, ungdomar och vuxna i Stockholms län som behöver extra stöd.
> fritidsnatet.se

Fysisk aktivitet på recept 

Fysisk aktivitet på recept (FaR) innebär att du får recept på träning som du själv vill göra. Du kan få recept från din vårdcentral, sjukgymnast eller annan mottagning. Aktiviteterna kan till exempel vara promenad, simninggympapass eller yoga. Du kan träna på egen hand eller i grupp. Kostnaderna betalar du själv, de ingår inte i högkostnadsskyddet
> FaR - www.1177.se

FaRledare.se

På FaRledare.se hittar du drygt 100 olika aktiviteter. Aktiviteterna leds av idrotts- och friskvårdsaktörer. 
> farledare.se 

Gymnastik- och idrottshögskolans handikappidrottsförening

Gymnastik- och idrottshögskolans handikappidrottsförenings verksamhet innebär att gymnastik- och idrottshögskolans studenter får praktisk träning och handledning i att leda anpassad fysisk aktivitet för barn och ungdomar med lättare funktionsnedsättning.
> GIH:s handikappidrottsförening - gih.se

Idrott för alla

Idrott för alla är ett treårigt projekt som drivs av Riksförbundet Attention med målet att barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) ska kunna delta i idrottsverksamhet och föreningsliv.

På deras webbsida har de även:

 • film om idrott och NPF  
 • skriften En fungerande idrott för alla
 • utbildningen Idrott och NPF för idrottsledare
 • Ishockeyförbundets material om NPF  
 • tips till fotbollstränare om NPF.  

> Idrott för alla - attention.se

NoFall

​NoFall är ett hjälpmedel vid skridskoåkning för dig som har balanssvårigheter. Du bär en sele där lina löper i en skena i taket. Detta ökar din stabilitet, trygghet och frihet utan att du behöver riskera fallskador. NoFall finns i Stora Mossens och Husby ishall.
> nofall.se
> NoFall i Stora Mossens och Husby ishall 2017-2018 - stockholm.se 

Ridsportförbund

Stockholms Läns Ridsportförbund har en lista över ridskolor med aktiviteter för personer med funktionsnedsättning i Stockholms län.
> Lista över ridskolor med aktiviteter för personer med funktionsnedsättning - ridsport.se 

Rivkraft 18

Myndigheten för delaktighet har en webbpanel kallad Rivkraft. Syftet är att se vilka hinder för delaktighet i samhällslivet som personer med funktionsnedsättning upplever. Rapporten Rivkraft 18 handlar om hälsa, kost och fysisk aktivitet.
> Rivkraft 18 - mfd.se

Motorik & träningscenter

Motorik & träningscenter är ett träningsteam för barn och vuxna med rörelsenedsättning. Centret har också specialiserade team med fokus på andning, handfunktion och motoriska ät- och sväljsvårigheter (dysfagi).

Barn och ungdomar remitteras från något av Habilitering & Hälsas habiliteringscenter för en träningsperiod, med efterföljande träning som kan pågå upp till sex månader. 

Du som är vuxen kan själv ansöka om en träningsperiod. En sjukgymnast/fysioterapeut lägger upp träningen och hur ofta du ska träna. Träningen kan bestå av en kortare behandling, en intensiv träningsperiod eller gruppträning. Efter det kan du fortsätta att träna på träningscentrets lokaler upp till ett år.
> Motorik & träningscenter - habilitering.se

RG Aktiv Rehabilitering

​RG Aktiv Rehabilitering (RG) är en ideell förening som arbetar för att inspirera personer med fysiska funktionsnedsättningar till ett självständigt och aktivt liv.

RG:s träning på Bosön

​RG:s träning på Bosön riktar sig till dig som går eller sitter i rullstol och exempelvis har ryggmärgsskada, benamputation, MS eller polio. Du kan prova olika idrotter, friluftsliv, kondition, rörlighet, balans, styrka och teknik. Träningen bedrivs både på dag- och kvällstid. RGs instruktörer är fysioterapeuter och rehabinstruktörer.
> Träning på Bosön - rgaktivrehab.se

RG:s friluftsliv

​På RG:s friluftsliv kan du paddla kajak och åka skridskor. Målgruppen är personer med exempelvis ryggmärgsskada, benamputation, MS, ryggmärgsbråck samt deras familjer, anhöriga och vänner.
> RG:s friluftsliv - rgaktivrehab.se  

Skota Hem

Stiftelsen Skota Hem är en organisation i Saltsjöbaden som arrangerar segling för personer med funktionsnedsättning.
> skotahem.se  

Special Olympics

​Special Olympics tävlingar är främst inriktat på bredd- och motionsidrott för barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning (utvecklingsstörning) som är aktiva i en idrottsförening.
> specialolympics.se

Stockholms stad

Stockholms stads sim- och idrottshallar har olika aktiviteter för dig som har en funktionsnedsättning, till exempel dans, vattengympasittgympa och styrkekurs
> Kurser för dig som har funktionsnedsättning - stockholm.se

Fritid för alla

Fritid för alla är ett nätverk i Stockholms stad som arbetar för att utveckla fritidsaktiviteter så att alla oavsett funktionsnedsättning har möjlighet att ha en aktiv fritid.
> Fritid för alla - stockholm.se

Kom igång med fysisk aktivitet

Kom igång-paketet är till för dig som bor i gruppbostad eller arbetar på daglig verksamhet. 
> Kom igång med fysisk aktivitet - stockholm.se

Svenska Parasportförbundet

​Svenska Parasportförbundet är ett idrottsförbund som organiserar idrott för personer med rörelsehinder, synskada och intellektuell funktionsnedsättning (utvecklingsstörning) inom 18 olika idrotter. 
> parasport.nu

Parasport Stockholms

Parasport Stockholms är ett specialdistriktsförbund anslutet till Svenska Parasportförbundet med cirka 60 olika föreningar. 
> Parasport Stockholms - parasport.se
> Idrotter - parasport.se
> Föreningar - parasport.se

Forumvecka i Beckomberga sim och idrottshall

​Parasport Stockholm anordnar varje år under vecka 37 en forumvecka i Beckomberga sim- och idrottshall. Under denna vecka genomförs olika aktiviteter, prova på dagar för dig med olika funktionsnedsättningar och föreläsningar riktade till föräldrar, personer med funktionsnedsättning, ledsagare, personal på skolor och föreningsledare.
> Forumvecka - parasport.se

Tennis för personer med funktionsnedsättningar

TAP (tennis adaptado de pie) i Sverige har träning, tävlingar och läger för personer med funktionsnedsättningar. 
> tapsweden.com 

Tillgängliga sim- och idrotthallar

Beckomberga sim- och idrottshall

Beckomberga sim- och idrottshall är Stockholms centrum för parasport och har god tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

​Beckomberga sim- och idrottshall har:

 • anpassat gym som endast är till för personer med funktionsnedsättning
 • 25-metersbassäng med vattentemperatur på 31-32 grader 
 • terapibassäng (höj- och sänkbar) med vattentemperatur på 32-34 grader 
 • bubbelpool med vattentemperatur på 35-36 grader
 • lift i och ur bassängerna
 • anpassade omklädningsrum 
 • idrottshall.

> Beckomberga sim- och idrottshall - stockholm.se

Stockholms stads simhallar 

> Snabbguide för tillgänglighet i Stockholms stads simhallar - stockholm.se

Stora Sköndals friluftscenter och utomhusbad

Stora Sköndals friluftscenter och bad är till för dig som har någon form av funktionsnedsättning och behöver extra hjälpmedel som till exempel lift.
> Stora Sköndals handikappbad - stockholm.se

Svedmyrabadet

​Svedmyrabadet har en tempererad bassäng för bad, vattenträning samt rekreation. Du kan träna själv i gymmet, bassängen, delta i qigong eller vattengymnastik. Badet har lift och en massör. 
> svedmyrabadet.se 

Netti Combi Aqua

​Netti Combi Aqua är en badbyxa avsedd för personer med inkontinens. Byxan går att få förskriven av barnmorska, distriktssköterska, gynekolog, urolog eller uroterapeut. 
> Badkläder - vardgivarguiden.se 
> Netti Combi Aqua - hartmann.info

Totalskidskolan

Totalskidskolan är en skidskola i Åre för personer med olika funktionsnedsättningar. Skidskolan erbjuder skidåkning med sitski, biski, skicart och stående åkning. 
> totalskidskolan.se