Motion och träning

Motion och träning är all typ av kroppsrörelse som ger en ökad energiomsättning. De flesta personer mår bättre av att röra på sig och det kan även förebygga olika sjukdomar.

> Friskis&Svettis
> Fritid för alla
> Fritidsnätet
> Fysisk aktivitet på recept (FaR)
> Gymnastik- och idrottshögskolans handikappidrottsförening
> Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) inom ishockey
> Ridsportförbund​
> Puffa träningscenter
> RG Aktiv Rehabilitering
> Skota Hem​
> Stockholms stad
> Svenska Parasportförbundet
> Tillgängliga sim- och idrotthallar
> Totalskidskolan

Friskis&Svettis

​Friskis&Svettis är en idrottsförening​ för alla . Kontakta din lokala förening för att veta om föreningens lokal har tillgängligt gym och handcyklar.

Gruppträningspass med "Öppna dörrar" 

Öppna dörrar innebär träning som riktar sig mer mot dig med en fysisk funktionsnedsättning. En ledare gör alla övningar sittande. Det finns två olika pass Jympa Öppna dörrar eller Cirkelfys Öppna dörrar.

"Small Group" Öppna dörrar

! Small Group Öppna dörrar vänder vi oss främst till dig med en fysisk funktionsnedsättning. Träningen är allsidig och alla övningar kan genomföras sittande.
> Träning för dig med funktionsnedsättning - friskissvettis.se

Fritid för alla

Fritid för alla är ett nätverk i Stockholms stad som arbetar för att utveckla fritidsaktiviteter så att alla oavsett funktionsnedsättning har möjlighet att ha en aktiv fritid.
> Fritid för alla - stockholm.se

Fritidsnätet

​Fritidsnätet är en webbsida som samlar fritidsaktiviteter för barn, ungdomar och vuxna som behöver extra stöd i Stockholms län.
> fritidsnatet.se

Fysisk aktivitet på recept 

Fysisk aktivitet på recept (FaR)  innebär att man får ett recept på någon träning som man vill göra. Det står även hur länge och hur ofta man bör träna. Den som har skrivit receptet ska sedan följa upp hur träningen har gått. Recept kan du få från till exempel din vårdcentral, din sjukgymnast eller annan mottagning. 

De fysiska aktiviteterna kan till exempel vara promenad, stavgång, simning, vattengymnastik, styrketräning, gympapass, qigong, yoga eller trädgårdsarbete. Man kan träna själv eller i grupp.

Aktiviteter man får på recept finns oftast utanför sjukvården och kostnaderna ingår inte i högkostnadsskyddet för sjukvård, det får man betala själv. En del föreningar och andra som erbjuder friskvårdsaktiviteter kan däremot erbjuda ett lägre pris för deltagare med recept. 
> FaR - www.1177.se

FaRledare.se

På FaRledare.se hittar du över hundra olika aktiviteter. Aktiviteterna leds av kvalitetssäkrade idrotts- och friskvårdsaktörer/aktivitetsarrangörer, som brinner för att få fler personer fysiskt aktiva. Varje arrangör har erbjudanden för dig som fått FaR.
> farledare.se 

Gymnastik- och idrottshögskolans handikappidrottsförening

Gymnastik- och idrottshögskolans handikappidrottsförenings verksamhet innebär att gymnastik- och idrottshögskolans studenter ska få praktisk träning och handledning i att leda anpassad fysisk aktivitet för barn och ungdomar med lättare funktionsnedsättning.
> GIH:s handikappidrottsförening - gih.se

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) inom ishockey

Tillsammans med Riksförbundet Attention har Svenska Ishockeyförbundet skapat ett utbildningsmaterial som informerar och utbildar ledare och föräldrar om NPF som till exempel adhd och Aspergers syndrom. 
> NPF inom ishockey - swehockey.se (PDF-dokument)

Ridsportförbund

Stockholms Läns Ridsportförbund har en lista över ridskolor med aktiviteter för personer med funktionsnedsättning i Stockholms län.
> Lista över ridskolor med aktiviteter för personer med funktionsnedsättning - ridsport.se 

Puffa träningscenter

PUFFA är ett träningscenter för personer med rörelsenedsättning som är mellan 13-65 år. Puffa träningscenter tillhör Habilitering & Hälsa och har hela Stockholms län som upptagningsområde. Deras träningslokaler är speciellt anpassade för personer som använder rullstol.
> Puffa träningscenter

RG Aktiv Rehabilitering

​RG Aktiv Rehabilitering (RG) är en ideell förening som arbetar med att inspirera personer med fysiska funktionsnedsättningar till ett självständigt och aktivt liv.

RG:s träning på Bosön

​RG:s träning på Bosön riktar sig till dig som går eller sitter i rullstol och har till exempel ryggmärgsskada, benamputation, MS eller Polio. Du kan prova olika idrotter, friluftsliv, kondition, rörlighet, balans, styrka och teknik. Träningen bedrivs både på dag- och kvällstid. RGs instruktörer är fysioterapeuter och rehabinstruktörer.
> Träning på Bosön - rgaktivrehab.se

RG:s friluftsliv

​På RG:s friluftsliv kan du paddla kajak och åka skridskor. Målgruppen är personer med till exempel ryggmärgsskada, benamputation, MS och ryggmärgsbråck samt deras familjer, anhöriga och vänner.
> RG:s friluftsliv - rgaktivrehab.se  

Skota Hem

Stiftelsen Skota Hem är en organisation som ligger i Saltsjöbaden. De arrangerar segling för personer med funktionsnedsättning.
> skotahem.se  

Stockholms stad

Stockholms stads sim- och idrottshallar har flera olika aktiviteter för dig som har en funktionsnedsättning. De har till exempel dans, vattengympasittgympa och styrkekurs
> Aktiviteter för dig med funktionsnedsättning - stockholm.se

Svenska Parasportförbundet

​Svenska Parasportförbundet  är ett idrottsförbund som organiserar idrott för personer med rörelsehinder, synskada och intellektuell funktionsnedsättning (utvecklingsstörning) inom 18 olika idrotter. 
> parasport.nu

Parasport Stockholms

Parasport Stockholms är ett specialdistriktsförbund anslutet till Svenska Parasportförbundet. De har ca 60 olika föreningar anslutna. 
> Parasport Stockholms - parasport.se
> Idrotter - parasport.se
> Föreningar - parasport.se

Tillgängliga sim- och idrotthallar

Beckomberga sim- och idrottshall

Beckomberga sim- och idrottshall är Stockholms centrum för Parasport och har god tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

​Beckomberga sim- och idrottshall har:

  • Anpassat gym som är endast till för personer med funktionsnedsättning.
  • 25-metersbassäng med vattentemperatur på 31-32 grader. 
  • Terapibassäng (höj- och sänkbar) med vattentemperatur på 32-34 grader. 
  • Bubbelpool med vattentemperatur på 35-36 grader. 
  • Anpassade omklädningsrum samt lift i och ur bassängerna.
  • Idrottshall

> Beckomberga sim- och idrottshall - stockholm.se

Stockholms stads sim- och idrottshallar 

> Snabbguide för tillgänglighet i Stockholms stads simhallar - stockholm.se

Stora Sköndals friluftscenter och utomhusbad

Stora Sköndals friluftscenter och bad är till för dig som har någon form av funktionsnedsättning och behöver extra hjälpmedel som till exempel lift.
> Stora Sköndals handikappbad - stockholm.se

Svedmyrabadet

​Svedmyrabadet har en tempererad bassäng för bad, vattenträning samt rekreation. Du kan träna själv i gymmet, bassängen, delta i Chi-Gong eller vattengymnastik. De har även en massör. 
> svedmyrabadet.se 

Netti Combi Aqua

​Netti Combi Aqua är en badbyxa avsedd för personer med inkontinens. Denna byxa kan man få förskrivet av barnmorska, distriktssköterska, gynekolog, urolog och uroterapeut. 
> Badkläder - vardgivarguiden.se 
> Netti Combi Aqua - hartmann.info

Totalskidskolan

Totalskidskolan är en skidskola i Åre för personer med olika funktionsnedsättningar. Skidskolan erbjuder skidåkning med sitski, biski, skicart och stående åkning. 
> totalskidskolan.se