I fokus: Matvanor

Filmen om Liv

Susanne Kronholm, fotograf och medarbetare i Funktion i fokus, har gjort en film om Liv, fyra år, som har autism och en ätstörning.

Varför ville du göra filmen?

– Jag sökte ett engagerande ämne för min första talfilm. Min kollega Heléne hade berättat för oss på jobbet om sin dotter Liv och hennes matvägran men jag tror ingen förstod riktigt hur det var fatt förrän jag gjorde filmen.

Liv har diagnoserna autism i barndomen, språkstörning och ätstörning. Även om det finns flera saker som är speciella med henne så är det maten som är det stora problemet.

När jag började klippa filmen insåg jag att fokus måste vara just hennes matvanor. Hon började aldrig äta vanlig mat som andra barn och nu äter hon bara två sorters barnmatsburkar av ett särskilt märke. Hon åt också glass när jag träffade henne. Hon åt glassen som en katt, slickade försiktigt, försiktigt i sig den.

Jag hoppas att filmen kan öka förståelsen för matproblem hos barn med autism och att föräldrar inser att de inte är ensamma om att ha barn med den typen av svårigheter.

Läs mer

> ARFID – nytt namn på välkänd ätstörning

Lyssna

Podden Funka olika tar upp sambandet mellan ätstörning, autism och adhd. Elisabet Wentz, professor vid Sahlgrenska akademin och specialistläkare i barn- och ungdomspsykiatri och vuxenpsykiatri och Elina Johansson, socionom och verksamhetsledare på Attention Stockholm medverkar. 
> Lyssna på  Funka olika om sambandet mellan ätstörning, adhd och autism