Hjärnskadecenter

Hjärnskadecenter arbetar med rådgivning, stöd och behandling till personer med förvärvad hjärnskada som har drabbats av varaktiga funktionsnedsättningar. 

Ett team arbetar med barn, 2–17 år, och ett team arbetar med vuxna från 18 års ålder.

Vårt upptagningsområde är hela Stockholms län.

08-123 351 01

Måndag-fredag 08.30-15.30, lunchstängt 12.00-13.00

Olivecronas väg 5
113 61 Stockholm
Sabbatsbergs sjukhus, Punkt B, 4 tr
Vägbeskrivning
Olivecronas väg 5, 113 61 Stockholm

"Din hjärna" en programserie med läkare/psykiater Anders Hansen

Vad gör stress med oss och hur påverkas hjärnan av digitaliseringen? Hur kan fysisk aktivitet föryngra hjärnan och varför används en stor del av våra hjärnor för att vara sociala? Det undersöker läkaren och författaren Anders Hansen i serien Din hjärna.

Din hjärna på SVT Play

Podd om förvärvad hjärnskada

Lyssna på temat i podden Funka olika! Vad är förvärvad hjärnskada och vad kan det få för konsekvenser? Berit Burström och Marie-Louise Kunkel på Hjärnskadecenter hjälper till att förstå och berättar vad det finns för stöd att få.
> Podden Funka olika, första programmet

I det andra programmet får vi lyssna till Tomas och Carina Lundberg. Tomas drabbades av en stroke för tio år sedan. Han var då 46 år, mitt i livet med två små barn. Hur ser hans liv ut idag och på vilket sätt har Carinas tillvaro förändrats? Berit Burström, arbetsterapeut, berättar vad det finns för stöd att få.
> Podden Funka olika, andra programmet

I seriens tredje program pratar de om att vara barn och leva med en hjärnskada. Vi får lyssna till Alva Strid, som var sex år när hon diagnostiserades med hjärntumör. Hon är idag 17 år och gästar tillsammans med sin mamma, Maria Strid, studion. Hur har Alvas liv påverkats av hjärnskadan och hur är det att vara närstående när ens barn blir svårt sjuk?
> Podden Funka olika, tredje programmet

Nu finns också podd om sömnskola med Åsa Larsen, arbetsterapeut på Hjärnskadecenter.
> Podden Funka Olika, sömnskola

Projektet Hjärna tillsammans

Hjärna Tillsammans vill förbättra stöd och rehabilitering för personer med förvärvad hjärnskada, som följd av exempelvis stroke eller olycka. 

> Hjärna Tillsammans webbsida
> Hjärna Tillsammans på Facebook

Tisdagsträffar

Första tisdagen i månaden arrangerar Hjärna Tillsammans en träff främst för dig med förvärvad hjärnskada. Varje träff har ett nytt ämne. 
> Om tisdagsträffarna på Hjärna Tillsammans webbsida

Att vara anhörig

När någon drabbas av en förvärvad hjärnskada påverkas även anhöriga. På Afasiförbundets hemsida finns information om hur det är att vara anhörig. Följ länken här och läs om anhöriga som delar med sig av sina erfarenheter:

> Att vara anhörig

Stroke- och hjärnskadevägledare

Har du frågor om var du eller din närstående ska vända sig efter en stroke eller annan hjärnskada? 
Då kan du kontakta vägledaren på Danderyds sjukhus för rådgivning.
Vägledaren heter Emma Schött och nås vardagar på telefon 08-123 596 67. 

Artikel om mental trötthet

Mental trötthet, eller som det också kallas, hjärntrötthet är något som inte är ovanligt efter stroke, skallskada hjärninflammation, eller efter andra sjukdomar som drabbar hjärnan. För att förstå en patient som klagar på trötthet krävs en noggrann undersökning.

Tidningen Neurologi i Sverige publicerade i slutet av 2014 en intressant artikel om mental trötthet, som du kan läsa genom att följa länken nedan.

Mental trötthet