Testa kommunikativt och kognitivt stöd

Vid Habiliteringens resurscenter på Sabbatsbergs sjukhus kan du lära dig mer om kommunikativt och kognitivt stöd och testa olika hjälpmedel. Visningsmiljön och utställningen är öppen för alla intresserade onsdagar klockan 9.00–12.00 och 13.00–16.00. 3 april och 5 juni är det kvällsöppet klockan 17.00–19.00. Barnen har också en särskild liten guide, superhjälten Undra, som undersöker olika slags stöd och hjälpmedel på Instagram.

I utställningen och visningsmiljön vid Habiliteringens resurscenter på Sabbatsbergs sjukhus kan du lära dig mer om kommunikativt och kognitivt stöd och få testa olika hjälpmedel. I utställningen och visningsmiljön finns det kunnig personal på plats som kan visa dig:

  • Hjälpmedel som förenklar vardagen och gör det lättare att förstå, minnas, planera och kommunicera.
  • Alternativ kompletterande kommunikation med beskrivning av metoder och exempel på arbetsmaterial.
  • Program och appar till datorer, smarta telefo­ner och surfplattor.
  • Alternativa och anpassade styrsätt till datorer, smarta telefoner och surfplattor.
  • Färdigt bildstöd som du kan köpa till självkostnadspris.

> Utställning och visningsmiljö

Konsultation och behandling

Behöver du eller ditt barn konsultation och behandling i kommunikativt och kognitivt stöd behövs en remiss. Den kan du få från en mottagning inom Habilitering & Hälsa. Du kan också få remiss från en arbetsterapeut eller en logoped på någon annan mottagning som har avtal med Region Stockholm eller någon av länets kommuner.

> Remiss för konsultation och behandling

Superhjälten Undra om AKK

Superhjälten Undra tar reda på saker som barn med funktionsnedsättning undrar över. Hon har ett Instagram-konto och där spanar hon nu på olika slags stöd för kommunikation och kognition.

> Undra om habiliteringen

Lyssna

Många med funktionsnedsättning behöver hjälp med att planera och förstå sin tillvaro. I tre program tar podden Funka olika upp det som kallas kommunikativt och kognitivt stöd. Vi får höra hur tre olika personer använder sig av den typen av stöd. En arbetsterapeut och en logoped berättar om olika stöd och hur de fungerar.