I fokus › Samverkan

Smart, smidigt och patientsäkert

Åsa Eliasson, ortopedingenjör på TeamOlmed är den som designar Hugos ortoser. Foto: Anna Molander

Från metallskenor och läder till prepreg och karbonfjädrar – den tekniska utvecklingen av ortoser har varit explosiv det senaste decenniet, särskilt på barnsidan.

Med nya material som prepreg, förimpregnerat kolfiber, kan man göra smarta och smidiga konstruktioner. När allt är på plats härdas konstruktionen.

– Jag vill ju att Hugos ortoser ska vara så tunna och lätta som möjligt men samtidigt måste materialet vara vridstyvt och starkt så att han känner sig trygg, säger Åsa Eliasson, ortopedingenjör vid TeamOlmed.

Verkstaden i Solna är en hightech- version av Disneys tomteverkstad, med superstarka karbonfjädrar och tunna plastskal i coola färger och mönster från golv till tak. Den gamla gipsverkstaden finns kvar men utrymmet halverades nyligen för att ge plats för en cad-kamera, och ritbordet har ersatts av ett datorprogram.

– Att jobba med digitala modeller ger ökad patientsäkerhet, mer flyt i processen och vi har all dokumentation samlad. När Hugo växt ur sina ortoser behöver jag kanske bara anpassa de nya lite om han tycker att de gamla funkat bra, säger Åsa Eliasson.

Ortopedingenjörer och tekniker på TeamOlmed samarbetar med bland andra arbetsterapeuter och sjukgymnaster på habiliteringen samt ortoped- och handkirurger.

 Ingenjörerna jobbar också i team med personal på motoriklabb vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Hit kommer barn och ungdomar som har någon form av funktionsstörning i sitt gångmönster för analys och utredning.

Ungefär en gång per månad har teamet mottagning för patienter med en viss diagnos, till exempel ryggmärgsbråck, cerebral pares, muskelsjukdom eller reumatism.