I fokus: Problematisk skolfrånvaro

Podd om Skolfrånvaro

Varje år stannar många elever hemma från skolan. Hur blir det så och vad kan man göra för att få barn och unga att komma tillbaka till skolan? Podden Funka tar i två avsnitt upp problemet med skolfrånvaro. Personer med egen erfarenhet och en psykolog delar med sig av sina erfarenheter och råd.

Skolfrånvaro 1. Ryck upp dig

Idag går Jenny Fernström på Fridhems folkhögskola, men under långa perioder gick hon inte i skolan alls. Hör hennes berättelse om vad som låg bakom och hur hon till slut kom tillbaka. Hör också Steve Berggren, psykolog vid KIND, förklara orsaker som kan ligga bakom problematisk skolfrånvaro och hur man kan jobba för att få tillbaka eleverna till skolan. Samtalet leds av Åsa Böhme.

Du kan också läsa mer om Jenny Fernström i vår tidning Funktion i fokus. Temat i nya numret är problematisk skolfrånvaro. Läs den digitalt eller beställ en gratis prenumeration på funktion.se.

> Lyssna på Skolfrånvaro 1 

Skolfrånvaro 2. Bryt ihop och kämpa på

När David var nio år slutade han plötsligt att gå till skolan. Davids mamma Malin Trossing berättar hur det är att vara förälder till ett barn som slutar gå till skolan. Hör också Steve Berggren, psykolog vid KIND, prata om vikten av dialog mellan föräldrar och skola för att få tillbaka eleven till skolan. Samtalet leds av Åsa Böhme.

> Lyssna på Skolfrånvaro 2

Om podden Funka olika

I podden Funka olika pratar vi om allt från diagnoser och behandlingar till familjeliv, fördomar och relationer. Lyssna på personliga samtal och råd från experter på habilitering.se/funkaolika