Podd om kommunikativt och kognitivt stöd

Många med funktionsnedsättning behöver hjälp med att planera och förstå sin tillvaro. I tre program tar podden Funka olika upp det som kallas kommunikativt och kognitivt stöd. Vi får höra hur tre olika personer använder sig av den typen av stöd. En arbetsterapeut och en logoped berättar om olika stöd och hur de fungerar.

"Det är inte fel att ta hjälp"

I det första programmet hör vi 25-åriga Leo, som för drygt ett år sen fick diagnoserna autism och adhd. Han använder sig av ett hjälpmedel som heter Handi för att få struktur i vardagen. Hur fungerar den? Gäst i studion är även arbetsterapeuten Birgitta Wennberg som berättar om olika typer av hjälpmedel och förklarar hur kognitivt stöd fungerar. Avsnittet är 31 minuter långt.

> Lyssna på Kommunikativt och kognitivt stöd 1. ”Det är inte fel att ta hjälp”

”Man måste planera”

Alla kan inte tala, men alla kan kommunicera. I det andra programmet i den här serien pratar vi om kommunikativa stöd, och vi träffar Mayte, vars 13-åriga dotter kommunicerar med hjälp av bland annat en ögonpekningsdator, tecken och bilder.  Maytes dotter har Retts syndrom och använder sig framförallt av en metod som heter PODD. Hur fungerar det? Medverkar gör även Lena Lindberger, logoped, som berättar om hur det går till att hitta ett sätt att kommunicera.  Avsnittet är 39 minuter långt.

> Lyssna på Kommunikativt och kognitivt stöd 2. "Man måste planera"

”Han vill kommunicera och vi hittar gemenskap i det”

I dag träffar vi Anncha Jönsson vars son Simon har autism och intellektuell funktionsnedsättning. Han är tio år, men språkligt som ett barn på 1,5 år och behöver hjälp både med att förstå och kommunicera med omgivningen. Hur hanterar man det och vad finns det för hjälp att få? Birgitta Wennberg, arbetsterapeut, och Lena Lindberger, logoped pratar om hur olika typer av stöd samverkar och hur man gör för att hitta stöd som fungerar. Avsnittet är 39 minuter långt.

> Lyssna på Kommunikativt och kognitivt stöd 3 "Han vill kommunicera och vi hittar en gemenskap i det"

Om podden Funka olika

Funka olika är en podd om allt från diagnoser och behandlingar till relationer och hälsa. Podden vänder sig framförallt till dig som har en funktionsnedsättning och dina närstående. Med Funka olika vill vi också bidra till att nätverk och yrkesverksamma får ökad kunskap. Lyssna på personliga samtal och råd från experter. 

> Funka olika - podden om livet med funktionsnedsättning