I fokus › Sex

Ninnie vägrar avsexualiseras

För Ninnie Wallenborg har sex alltid varit en självklar del av livet. Men samhället bemöter henne inte alltid som en sexuell individ med behov och fantasier.

Han är muskulös, har ett varmt leende och rör sig smidigt i köket i den rymliga villan. Hans röst är mjuk när han pratar med Ninnie och berättar om deras liv tillsammans.

Hon är mycket smal, har tatueringar på armar och hals. Det glittrar i hennes stora mörka ögon när hon ser på honom. Hon låter lite kaxigare, men är kanske lite skörare?

– Jag är inte så skör som andra tror, jag tycker det är otroligt jobbigt när folk tar i mig försiktigt, säger Ninnie.

På hennes nakna hud ovanför linnets djupa urringning står ”If You want a miracle, be the miracle”.

– Det är ur filmen Bruce den allsmäktige. Jag fick en t-shirt med det citatet av en kompis när jag fyllde 30, sedan dess har det varit mitt motto.

– Carpe diem de lux, skrattar Stefan.

Ninnie och Stefan träffades på mötesplatsen Vilda Webben, en föregångare till Lunarstorm, i början av 2000-talet – långt innan ”Svensson” började nätdejta.

Ninnie och Stefan

Stefan hann knappt över tröskeln i Ninnies hem innan hon ville vara nära.

– Jag var väldigt mycket mer framåt än Stefan var på den tiden. Han trodde att jag testade honom när jag ville att han skulle ta på mig, säger Ninnie.

– Assistenten stannade kvar tills vi hade ätit middag, kyckling med ris, sedan skickade du hem henne. Det var lite vågat, ler Stefan.

För Ninnie har sex alltid varit en självklar del av livet, men det är inte alltid den attityden hon möter hos omgivningen.

– Jag upplever att samhället ibland inte ser personer med funktionsnedsättning som sexuella individer, med alldeles vanliga önskemål, behov och fantasier. Kanske för att våra kroppar är lite ”allmänt gods” för sjukvården, habiliteringen och andra instanser, säger hon.

Som ung var Ninnie en risktagare när det gällde relationer och sex.

– Jag dejtade runt och det var inte alltid att jag kände den jag tog hem. Jag blir mörkrädd nu när jag tänker på det som vuxen.

Trots sitt självförtroende kunde hon bli osäker just när det gällde sex.

– Jag hamnade i ett läge är jag sökte mycket bekräftelse, och var lite promiskuös. Jag var rätt gammal innan jag blev av med oskulden. Hade jag inte varit fysiskt begränsad hade det hänt tidigare.

– Det hade varit bra med en mentor som kunde säga att du behöver inte göra allt det där, och fråga mig vad jag tänkte om att min kropp var annorlunda. Ibland har jag den rollen för unga tjejer, då är jag lite moraltant. Det är så annorlunda på nätet nu, med folk som tänder på själva funktionsnedsättningen vilket jag tycker är lite ”scary”.

När Ninnie jobbade på BOSSE, ett stöd och kunskapscentrum för personer med funktionsnedsättning, såg hon samma mönster bland unga tjejer.

– Många går med på mer än de borde göra. Ninnie beundrar samtidigt sina föräldrar för att de lät henne göra sina egna misstag.

– Ja, min mamma och jag har alltid haft en rak kontakt så hon visste ganska mycket av vad som pågick. Hon är cool, vi hade öppet klimat hemma, skojade om sex.

Hemma hos Stefan var det tvärtom – ingen pratade sex där.

– Jag var väldigt blyg. Att Ninnie var som hon var gjorde det lättare för mig att svara, vi behövde ingen telepati vilket många försöker sig på, säger Stefan.

Trots öppenheten i Ninnies föräldrahem hade hon behövt någon annan att prata med när hon var ung. Hon tror att många unga med funktionsnedsättning också skulle ha glädje av vägledning.

– Alla behöver ha någon som man kan prata med som inte blir generad. Någon som ser det som praktiska problem vilket det ofta är, och inte alltid gör det till ett sexuellt problem, säger hon.

En liten händelse som hade stort symbolvärde var när Ninnie var på ungdomsmottagningen för första gången, tillsammans med sin mamma.

– Barnmorskan frågade mig om jag behövde ha mammas hjälp med något fysiskt under samtalet. När jag svarade nej bad hon mamma vänta utanför. Det var jättebra!

Hur ser ni på assistenters roll när det kommer till samlivet?

– För min egen del kan jag inte tänka mig att ta hjälp av assistenterna i själva sexakten, möjligen att komma i rätt läge, säger Ninnie.

– Och även om det hade varit okej för dig så kanske det inte är det för partnern. För oss har assistenten en icke-roll. Deras rum ligger på övervåningen. I vårt gamla hus låg deras rum vägg i vägg med vårt sovrum, det var inte så lyckat. Du skickade ofta hem assistenten under dejtingfasen
för att du skulle få lite egentid, och det underlättade för mig, säger Stefan.

– Vi pratade mycket om det eftersom Stefan får hjälpa mig med allting, förklarar Ninnie.

– Gå på toa efteråt vill jag till exempel hellre att Stefan hjälper mig med, andra kanske hade föredragit att assistenten hjälpte till med det.

Ninnie och Stefan

Ibland har Ninnie känt ett socialt tryck som handlar om att man ska ha avancerat sex.

– Men för mig är det ju ganska få saker som funkar och det finns ju en attityd i samhället som går ut på att man ska göra alla ställningar. När jag var yngre kom ju tankar på om det jag kunde göra dög, säger Ninnie.

– Men du har ju kompenserat de begränsningarna med god fantasi, säger Stefan, med ett leende Så ni hänger inte i takkronan då?

– Nej, men det finns ju en taklift, skrattar Ninnie.

– Skämt å sido – mina tjejkompisar håller inte på med mer avancerat sex än jag. Stefan visste ju att jag var bisexuell så det har vi haft som ett gemensamt intresse, säger Ninnie.

För Ninnie och Stefan är det självklart att man har olika behov i olika faser i livet.

– Ibland behöver man mer intimitet och närhet med släckt lampa. Vi hann leka mycket innan vi fick barn. Det vill vi hitta tillbaka till när barnen blir större, det lite mer äventyrliga.

Vägen till ett moget förhållande är sällan spikrak och det har den inte varit för Ninnie och Stefan heller. När första barnet, sonen Liam, föddes 2008 hade de varit tillsammans i sju år och Ninnie hamnade i en rätt så djup svacka.

– Kroppen förändrades och jag fick en förlossningsdepression som varade i ett halvår ungefär.

– Sen försökte vi få ett barn till och fick rätt många missfall. Men ändå tycker jag att vi behöll intimiteten. Det vart ju mycket sorg och smärta men vi hade varandra hela tiden, säger Ninnie.

– Det är underbart med barn men nu när de börjar bli stora känns det som att vi kan ha fokus på varandra igen.

Det senaste avbrottet från vardagen var en krogrunda som paret fick i bröllopsdagspresent av Ninnies assistenter.

– Vi började på Bishops, trillade över till Smak, sedan blev det mer champagne och till slut landade vi på ett rockerställe, säger hon belåtet.

Lyssna

​I tre avsnitt tar podden Funka olika upp sex och samlevnad. Ett ämne det finns mycket okunskap och fördomar om när det gäller personer med funktionsnedsättning. 
> Lyssna på Sex och samlevnad 1. Kan alla ha sex?
> Lyssna på Sex och samlevnad 2. Viktigt att prata om sex
> Lyssna på Sex och samlevnad 3. Hur pratar man med sin ungdom om sex