När hjärnan saknar energi

Hjärntrötthet är vanligt vid förvärvad hjärnskada. Birgitta Johansson, docent och specialist i neuropsykologi, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, har arbetat med hjärntrötthet i närmare 15 år.

Vad är hjärntrötthet?

Birgitta Johansson, docent och
specialist i neuropsykologi.

– Hjärntrötthet är en otrolig energilöshet, en trötthet man inte sover sig fri ifrån. De som drabbas är framför allt personer med sjukdomar som påverkar hjärnan. Det kan vara olika neurologiska sjukdomar som MS, Parkinsons sjukdom eller efter en stroke. Att slå i huvudet, hjärnskakning och vid svårare utmattningstillstånd, där man levt under stress en längre tid, kan också ge upphov till hjärntrötthet. Även vid olika endokrina sjukdomar är det vanligt, och vid hjärntumörer och hjärtstopp. Det finns mycket där hjärnan påverkas och man kan uppleva en svår mental trötthet eller hjärntrötthet efteråt.

Vad kan man göra åt hjärntrötthet?

– Det allra viktigaste är att man måste förstå vad det handlar om. Ofta vill man göra mycket mer än vad man orkar, och så blir man väldigt besviken när det inte fungerar. Men man behöver förstå vad det är som tar energi och vad det är som kan lindra. Det är jätteviktigt att komma ihåg att man måste vila hjärnan på ett klokt sätt för att återhämta energi.

Hur kan man nå den där förståelsen?

– Kunskap är viktigt, att förstå och att läsa på, eller att man från vården kan få hjälp med att förstå. Vi har en hemsida där man kan läsa mer om mental trötthet eller hjärntrötthet. Där finns också en skattningsskala som man kan göra för att förstå mer av hur symtomen beter sig, hur det faktiskt är och vad jag behöver.

Hur vilar man hjärnan?

– Att sova är självklart bra, det är viktigt att man ser om sin sömn. Tyvärr är det så att många med hjärntrötthet har en orolig sömn. De får inte den goda sömnkvaliteten, säkert för att det är obalans i hjärnan på något sätt som stör. Är man övertrött och har gjort för mycket går hjärnan i spinn och då blir det ofta en sämre sömn.

– Annat man kan göra för att få lugn i huvudet är att bara sätta sig och titta på något fint, ett träd, vara i naturen. En del provar meditation och yoga och tycker att det är lugnt och gott, speciellt om det är någon som pratar lite lugnt och långsamt. Andra kan uppleva hantverk eller pyssla med växter som avkopplande. Man får inte hoppa över de vilsamma aktiviteterna för att ladda upp det där dåliga batteriet.

Vilket är ditt främsta råd till någon som lider av hjärntrötthet?

– Det är som sagt jätteviktigt att riktigt förstå. När jag jobbar med patienter så pratar jag om vikten av den goda hjärnvilan och att man får försöka hitta den. Att lägga många av de egna kraven åt sidan och hitta vardagsaktiviteter när jag tillåter mig att verkligen få ha det lugnt för att återhämta mig.

Vet man vad hjärntrötthet beror på?

– I dag har vi ingen säker förklaring. Vi har teorier om att det skulle kunna bli en obalans, en påverkan på stödjeceller i nervsystemet, som påverkar den naturliga normala funktionen i hur hjärnan ska samverka. Någonstans där blir det en energibrist, hjärnan klarar inte av att arbeta i en omfattning som vardagen kräver helt enkelt.

Hur kan behandlare hjälpa personer med hjärntrötthet?

– Det första är att hjälpa patienterna att riktigt fatta hur det faktiskt är. Ibland tar det tid att börja hitta sitt nya liv med nya vägar, speciellt när hjärntröttheten blir långvarig och man får dras med den år ut och år in. För en del blir det ett livslångt bekymmer men kan förbättras, framförallt med strategier som går att tillägna sig ganska snabbt. Ska man invänta hjärnans förmåga att läka så kan det ta oerhört lång tid. Är man där och irriterar ständigt och gör för mycket så får man vila igen, precis som om man har fått en inflammerad knäled och är ute och springer på den med jämna mellanrum.

Vad visar forskningen om vad som hjälper?

– Vi har jobbat med medicinering och mindfulness var för sig. Det är metoder som kan lindra och påverka livskvaliteten vilket kan vara oerhört betydelsefullt. Men vi botar inte hjärntröttheten. Om man medicinerar och känner sig lite piggare finns risken att man gör lite för mycket och kör slut på sin energi. I våra medicinstudier säger personerna ”jag måste fortsätta vara förståndig och ta hänsyn till den begränsade mängd energi jag har”. De centralstimulerande medel vi har jobbat med hjälper säkert hjärnan att jobba lite mer effektivt och lite lättare - men man får inte gå över gränsen.