Mötet

Nästa nivå i evolutionen

Psykologiprofessorn Tony Attwood menar att asperger kan vara nästa nivå i mänsklighetens historia.

Parterapi, ett kbt-program för depression och ett verktyg för att upptäcka flickor med Aspergers syndrom – det är psykologiprofessorn Tony Attwoods fokus just nu. Han har vigt sitt liv åt att studera dem han kärleksfullt kallar ”aspis”, och menar att asperger kan vara nästa nivå i mänsklighetens historia.

När Tony Attwood beskriver sig själv som ”a gardener” ser jag honom framför mig i en skön stol under ett träd i familjens stora, lummiga trädgård i Petrie utanför Brisbane, Australien.

– Jag odlar inte potatis, utan sitter bara där och njuter och dricker en kopp te, ler han.
När vi talas vid har han haft klienter sedan tidig morgon och arbetsdagen är inte slut än. En förbluffande kapacitet hos en man som bara för några år sedan råkade ut för en allvarlig cykelolycka och fick opereras akut för hjärnblödning.

– Så nu är jag hjärntvättad och har bara rena tankar, skrattar han. Tony Attwood hade valt.

Tony Attwood gillar kaféer.

– Jag bestämde mig för att fokusera på autism när jag läste psykologi i London 1971. Jag var volontär på en specialskola där jag mötte två barn med klassisk autism.

Tony växte upp med en styvfar som hade karaktäristiska egenskaper för välfungerande personer med asperger.

– Min mamma gifte sig med Bernhard när jag var sex år och jag observerade och analyserade honom under hela min uppväxt, berättar han.

BEGREPPET ASPERGERS SYNDROM finns numera inom diagnosen autism i diagnosmanualen DSM. Tony Attwood tänker fortsätta att använda Aspergers syndrom, eftersom många identifierar sig med det begreppet. Han använder också gärna uttrycket ”aspie”.

– Det är lättare att säga och har en positiv klang som stämmer med min inställning. Jag vänder mig mot att ”neurotypiska” anser sig överlägsna och att aspis är de som måste ändra sig.

Tony Attwood har blivit utnämnd till “heders-Aspie”, något han är mycket stolt över.

– Jag tror att min tvåspråkighet var det som gav mig titeln, jag talar både det neurotypiska språket och ”aspergerska”.

En stark drivkraft för Attwood är fascinationen för Aspergerpersoners annorlunda sätt att uppfatta omvärlden, kommunicera och relatera till andra. När han utreder en aspie föredrar han att kalla det ”upptäckt”, inte ”diagnostik”.

– För mig är det som att upptäcka en ny kontinent. Jag är full av beundran för deras sätt att klara av livet, de inspirerar mig.

FAMILJEMEDLEMMAR MED asperger har också betytt mycket för Attwoods engagemang och intresse, inte bara styvfadern utan även en svägerska och ett av hans barn. Sonen William som är 33 år och fortfarande bor hemma hos föräldrarna, fick diagnosen så sent som för tre år sedan – trots att hans pappa är expert på området.

– Kärleken är blind. Han dolde det länge med hjälp av sin intelligens och att han hade vänner i high school, vilket är ovanligt för aspis, men han blev bara accepterad för att han var en risktagare.

Williams drogberoende sedan 15-års ålder var ett sätt att självmedicinera mot ångesten.

– Han skapade en bubbla där ingen kunde komma åt att såra honom. Eftersom han var ständigt berusad var det väldigt svårt att hitta den verkliga personen bakom missbruket.

– Genom William har jag också blivit medveten om att asperger inte bara ökar risken för droger utan även datorspel.

TONY ATTWOOD ÄR världskänd för sin forskning, mycket tack vare många populärvetenskapliga böcker, men hans fokus har hela tiden varit klienterna. Just nu är han bland annat inriktad på parterapi.

– Jag har utvecklat program och strategier för att hjälpa par där en av dem, eller båda, har asperger och för att hjälpa föräldrar med diagnosen att förstå och relatera till sina barn.

Den neurotypiska partnern eller familjemedlemmen behöver också få hjälp att hantera sina egna problem i relationen till den som har asperger. Annars riskerar också de att drabbas av depression, menar Attwood.

Just depression är betydligt vanligare bland dem som har asperger. Det gör att många fler i den här gruppen begår självmord än i befolkningen som helhet.

Attwood är också aktuell med ett KBT-program för depression i form av en självhjälpsmanual. Här har han haft god hjälp av sonen William.

En av Attwoods bärande idéer är att personer med asperger borde fungera som modeller för oss andra.

– Min definition av asperger är någon som har hittat något i livet som är intressantare än att socialisera. I skolan blir de retade och mobbade för att de är annorlunda – neurotypiska kan vara otroligt grymma och elaka mot barn med asperger. Att leva med detta kräver stort mod.

TONY ATTWOOD MENAR att vi borde lära oss av aspis ofta originella sätt att lösa problem.

– De är uppmärksamma på detaljer och är ofta perfektionister. Hjärnan söker hela tiden efter mönster som bland annat är grundläggande inom matematiken.

Tony Attwood anser att asperger kan vara nästa evolutionära nivå i mänsklighetens historia.

– Titta bara på det stora antal människor som inte har fokus på den som sitter bredvid, utan på teknologin – i IT-åldern får samtalskonsten stå tillbaka för textmeddelanden. Nördar kör Mercedes idag, säger han.

UPPTÄCKTEN AV SÄRDRAG hos flickor och kvinnor med asperger är en viktig milstolpe inom forskningen, enligt Attwood.

– De är bättre än pojkar på att studera och imitera neurotypiskt beteende och blir ofta inte upptäckta förrän i high school när stressen och komplexiteten gör det för svårt. Att hålla masken är utmattande för många. I kombination med dåligt självförtroende kan det leda till depression.

– Flickorna utmärker sig tidigt på flera sätt. Som små är de ofta antingen ”Tomboys”, och sysslar med aktiviteter tillsammans med pojkar – eller extremt feminina.

Attwood har sett alla avsnitt av SVT:s kriminalserie Bron med Sofia Helins originella kommissarie som alltid presenterar sig med standardfrasen ”Saga Norén, länskrim, Malmö”.

– Jag är fascinerad av Saga, hon har så många kännetecken på asperger och har blivit en hjältinna för många kvinnor och flickor.

Det senaste området som Tony Attwood börjat utforska är hur det är att åldras som aspie.

– Jag vet att det är kontroversiellt men jag skulle också vilja se en psykoterapi som är utformad av aspis för aspis och ges av aspis. Jag har flera kolleger med asperger som är utmärkta psykoterapeuter.