Luke semestrar i den virtuella verkligheten

VR öppnar nya möjligheter för människor med funktionsnedsättning. Foto: Shutterstock

3 frågor till Luke, 44 år, som använder VR-glasögon för att skärma av intryck, få andrum i vardagen och åka på semester.

Hur använder du VR?

–  Jag använder mina VR-glasögon till flera olika saker. Vissa gånger är det för att kolla på film och spela spel, andra gånger för att se och uppleva nya saker. Men gemensamt är att det blir ett verktyg jag använder för att få ett andrum i vardagen.

– Vare sig man har asperger eller inte har nog alla behov av att vara ifred en stund. Man låser kanske in sig på toan och läser tidningen eller stänger kontorsdörren och dricker en kopp kaffe i lugn och ro, blundar och andas ut.

– För mig är VR ett fantastiskt hjälpmedel. När jag använder VR kan jag skärma av mig från omgivningen på ett sätt som tidigare inte var möjligt. Att kalla det verklighetsflykt känns lite fel, men i VR kan jag själv välja var jag vill befinna mig om världen utanför blir för jobbig. Jag åker ofta på semester i VR.

Vilka utvecklingsmöjligheter ser du för VR inom vården?

– VR används bland annat i behandlingsprogram mot fobier. Det finns också ett avslappningsprogram som många säkert skulle vara hjälpta av. Ju mer tekniken utvecklas desto fler användningsområden kommer man kunna se.

– En intressant effekt som jag själv har upptäckt är att VR verkar lindra nedstämdhet. När hösten kommer och dagarna är mörka, då hjälper det att ta på sig ett VR-headset och besöka en solig strand. Bara sitta där en stund varje dag, höra vågskvalp och se fiskmåsar vid horisonten.

Ser du några särskilda möjligheter med VR för personer med funktionsnedsättning?

– Spontant tänker jag på att det skulle vara ett stöd för personer med rörelsenedsättning. I VR kan en som sitter eller ligger använda program som Google Earth och resa iväg. Besöka ställen i världen – inte bara kolla på en platt dataskärm, utan få en upplevelse väldigt nära verkligheten. För dem skulle VR inte skärma av utan inkludera och möjliggöra upplevelser som annars skulle vara utom räckhåll.

– Det finns även virtuella mötesplatser där alla inloggade kan skapa sin egen avatar. Det är ett sätt att umgås med andra var de än befinner sig i världen och oavsett fysiska eller psykiska begränsningar.

– VR skulle också kunna användas mer inom utbildningar för att inkludera människor som har svårt att lära sig genom traditionella metoder.