Aktuellt

Inga vita lögner

Plötsligt är det personer med neuropsykiatriska diagnoser som står för den intelligenta teveunderhållningen. 

Gunilla Eldh, vik. chefsredaktör
Under hösten har dokumentära Superungar med Måns Möller i spetsen intagit vardagsrummet och snart är Lerins lärlingar tillbaka med en ny säsong obetalbara konsthändelser och inblickar i deltagarnas idévärld.

Får man skratta åt personer med neuropsykiatriska diagnoser?

Svar ja, om du frågar komikern Olof Wretling som du möter på sidan tio i detta nummer av Funktion i fokus.

Tack Olof, jag skrattar högt när den fiktiva karaktären Shawn Murphy i The good doctor flätar sina fingrar och står på tå medan han presenterar sig som ”ST-läkare i kirurgi på San José St Bonaventure Hospital”, med tillägget ”jag är autistisk”. Eftersom vita lögner inte existerar på Shawns repertoar måste han hämta en kollega när patienter och närstående ska få information i livets slutskede. Doktor Murphys ärlighet är uppfriskande i en tid när det blir allt svårare att skilja lögn från sanning, där nyheter fejkas och vardagslivet friseras i sociala medier.

Detsamma kan sägas om den amerikanske modefotografen Rick Guidottis bilder som utmanar konventionella skönhetsbegrepp. Han tröttnade på modevärlden och vände kameraobjektivet mot barn och ungdomar med sällsynta diagnoser. I det här numret möter du några av hans nya modeller. 

God läsning!