Fråga habdoktorn

Habiliteringsläkaren svarar på frågor

I Fråga habdoktorn besvarar Annika Brar, habiliteringsläkare vid Habilitering & Hälsa, vanliga frågor från patienter, närstående och vårdpersonal. 

Fråga: Mitt barn har fått diagnoserna adhd och autism och jag tror att jag kanske har något liknande. Hur får man en utredning som vuxen?

Fråga: Jag har lindrig IF. Den senaste tiden har jag känt mig väldigt trött och nere, jag är orolig och kan inte sova. Min kurator på habiliteringen sa att jag skulle ringa vårdcentralen, men där sa de att jag ska få hjälp på habiliteringen. Vad ska jag göra?

Annika Brar om sitt arbete som habiliteringsläkare

Vad innebär ditt jobb som habiliteringsläkare?

Mitt övergripande uppdrag är att bidra till bättre medicinsk vård för vuxna med funktionsnedsättning i hela länet. Det innebär bland annat att jag är konsult i medicinska frågor till medarbetare och ledning i Habilitering och hjälpmedel.

Jag jobbar också med att förbättra samarbetet mellan habilitering och andra vårdgivare kring våra patienter, och med att sprida kunskap i hälso- och sjukvården om funktionsnedsättningar och habilitering. Det är ett fantastiskt roligt och varierat jobb som aldrig tar slut. Vissa saker går att påverka ganska snabbt medan annat tar lång tid att förbättra.

Du får många frågor från patienter, anhöriga och personal inom vård och omsorg. Kan du nämna några exempel?

Egentligen är det inte meningen att jag ska svara på frågor direkt från patienter och anhöriga men det händer såklart ändå. Då handlar det ofta om att hitta rätt i vården. Personal i vård och omsorg har ofta liknande frågor, det finns en osäkerhet även bland dem om vem som ska göra vad. Det kan också komma riktigt svåra frågor från primärvårdsläkare, som gör allt för att ge god vård till komplexa patienter trots svåra förutsättningar. Hur gör man om en patient inte går med på nödvändig provtagning eller behandling? Vem kan vara med och fatta beslut i vården – patienten, boendepersonal, anhöriga eller god man? Hur skriver man ett intyg som Försäkringskassan ”godtar”?​

Frågor om samhällets stöd

På Habilitering & Hälsas frågetjänst finns socionomer som kan svara på frågor om samhällets stöd vid funktionsnedsättning. Det finns möjlighet att förboka telefontid på 1177.se.
> habilitering.se/fragetjanst

Vägledare NPF

Habilitering & Hälsa har en vägledare för neuropsykiatriska diagnoser. Vägledaren kan ge fördjupad information och samtala om diagnoserna autism och adhd. Telefontid förbokas alltid på 1177.se.
> habilitering.se/vagledare

Intygsguide

Att få ett intyg om sin funktionsnedsättning kan vara ett stort problem för patienter och anhöriga. I e-utbildningen Möta patienter med funktionsnedsättning på kunskapsguiden.se finns en särskild intygsguide. Den är framtagen för att underlätta husläkarens arbete med svåra intyg, till exempel för aktivitetsersättning eller god man.
> kunskapsguiden.se

Lyssna!

Lyssna på podden Funka olika om bland annat intellektuell funktionsnedsättning.
> habiltering.se/funkaolika