Funkisfilmer får biopremiär

Catwalk som nyligen hade biopremiär är en svensk feelgood-dokumentär som började med ett brev från Emma Örtlund till Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson. Där berättade hon om sin dröm – att en gång få stå i rampljuset som mannekäng. 

På teatern tog man fasta på Emmas dröm och snart började arbetet med koreografi och kostym. Målet sattes högt – modeveckan i New York!

Emma Örtlund

När Emma Örtlund gästade Skavlan inför biopremiären berättade hon hur hon mobbades som barn, och om de svårigheter hon har på grund av en intellektuell funktionsnedsättning och epilepsi. Under fem år var hon isolerad hemma för att slippa bli illa behandlad. Catwalk är hennes personliga revansch men med sitt motto ”alla förtjänar att få skina”, inkluderar filmen många unga med liknande svårigheter.

Samma dag som Catwalk hade premiär gick även den franska dramakomedin De ovanliga upp på svenska biografer. För knappt tio år sedan slog Olivier Nakache och Èric Toledano igenom med succéfilmen En oväntad vänskap som fortfarande är den mest sedda franska filmen någonsin. Tjugo miljoner fransmän gick på bio för att charmas av den livsbejakande historien mellan en vit rullstolsburen aristokrat som blir dödspolare med sin vårdare som kommer från en av Paris tuffaste förorter. 

Nu är den franska regiduon tillbaka med ännu en hjärtevärmande dramakomedi som bygger på verkliga händelser och skapar oväntade möten mellan människor. De ovanliga är baserad på Stephane Benhamou som i nära 15 år drev ett ocertifierat boende för autistiska tonåringar och unga med symtom som var så svåra att vården hade svårt att hantera dem.

I filmen går denna idealiska eldsjäl under namnet Bernhard Haroche och spelas av den filmtuffingen Vincent Cassel, en man som använder sin överskottsenergi för att med minimala resurser skapa ett skyddsnät för de som hamnat utanför systemet.

De ovanliga är en ovanlig film som prisats för att den skildrar människor med autism på ett varmt, trovärdigt och äkta sätt, mycket tack vare att flera av skådespelarna har diagnoser och att regissören Éric Toledano har egna erfarenheter av autism inom familjen.