Aktuellt

Fem frågor till Elisabet Norman Claesson, en pionjär inom e-hälsa

Elisabet Norman Claesson var med och startade Internethabiliteringen. Foto: Anna Molander

Internethabiliteringen var först i Sverige att erbjuda patienterna stöd och behandling på nätet.  Efter framgången med Scope för patienter med ASD, fortsätter man bryta ny mark med webbhandboken för föräldrar med ASD. 

1. Habilitering & Hälsa ligger i framkant inom e-hälsa i Sverige. Hur gick det till?

– Internethabiliteringen var först i Sverige tillsammans med Jönköping att testa plattformen Stöd & Behandling. Vi började 2014 med ”Koll på Asperger”, en webbkurs för unga med diagnos inom autismspektrumet (ASD), som 2016 blev Scope.

2. Vilka reaktioner har ni fått på webbkursen Scope?

– Scope är ett forskningsprojekt i samarbete med KIND, så vi utvärderar kursen systematiskt. Vi har fått väldigt mycket positiv feedback. Eftersom vi har byggt Scope utifrån de funktionaliteter som finns i plattformen Stöd & Behandling är den också lätt att använda.

3. Vad ser du som mest angeläget just nu?

– Att fler som arbetar inom habiliteringen ska använda Stöd & Behandling i mötet med våra patienter, antingen som alternativ till eller komplement till fysiska besök. Mycket av det vi erbjuder inom habiliteringen passar att översätta till e-hälsoverktyget.

4. Ni var också först på banan med webbkameramöte. Vad blir nästa steg?

– För oss är kameramöten en förutsättning eftersom vi gör psykologbedömningar av patienter från hela landet som vill delta i Scope.

5. Vad har ni i pipeline?

– Vi gör en kurs för vuxna med ASD, det finns en jättestor efterfrågan på det. Det vore bra att kunna erbjuda alla patienter ett alternativ till fysiska besök även för andra patientgrupper, så de kan slippa påfrestande och tidsödande resor.

70 person med en diagnos inom autismspektrumet har hittills fått internetbehandling inom ramen för forskningsstudien Scope. 

Mer information om webbkursen Scope