”Det handlar om värdighet”

I dagarna öppnar utställningen LikaOlika på IKEA Museum i Älmhult. Britt Monti, kreativ ledare på IKEA of Sweden, är en av personerna som delat med sig av sina erfarenheter i utställningen. Hon har också varit med och tagit fram kollektionen OMTÄNKSAM som lanseras våren 2020.

– Det som är bra för människor med funktionsnedsättning brukar i regel vara bra för alla, säger Britt Monti.

Varje år gör Ikea, liksom många andra företag, stora omvärldsanalyser för att kunna följa med sin tid och helst ligga steget före

– En tendens är att allt fler vårdas i hemmet och vill kunna leva ett självständigt liv trots att de har en funktionsnedsättning. De bidrog till att vi tog fram kollektionen Omtänksam, säger Britt Monti.

Bild på Britt Monti Britt Monti, kreativ ledare vid Ikea of Sweden.
I hennes uppdrag som kreativ ledare för designen ingår att ta reda på vad tendenser i tiden innebär för heminredning och hur Ikea kan bidra till en bättre vardag.

– När vi utgår från människor som har särskilda behov och bygger in smarta funktioner i produkterna, gagnar det alla våra kunder. Ett exempel på design som från början var till för att underlätta för personer med rullstol, är automatiska skjutdörrar i allmänna byggnader, som vi alla tycker är en självklarhet idag.

Redan på idéstadiet tar teamet hjälp av bland annat arbetsterapeuter och ergonomer för att få kunskap om vad som är viktigt för att designen av en inredningsprodukt ska bli funktionell och inkluderande.

– Vi jobbar också med fokusgrupper där människor som har särskilda behov får testa produkterna. När vi testade exempelvis vattenglas fick vi väldigt tydligt resultat- det var bara ett enda som var bra för alla. Om vi inte haft fokusgruppen hade vi kanske tagit ett annat glas som vi trodde var greppvänligt.

Även i designteamet ingår personer med funktionsnedsättning, till exempel en personer med rullstol och Britt Monti själv som lever med sviterna efter en stroke.

– Jag har verkligen fått uppleva hur det är att ha en funktionsnedsättning. En sak som slog mig då var hur fula och klumpiga hjälpmedel ofta är. Men att ha en funktionsnedsättning innebär ju inte att man inte vill ha det vackert omkring sig. Det handlar om värdighet. Varför ska man nöja sig med fula saker för att man behöver extra hjälp?

Bild på Omtänksam fåtölj Omtänksam fåtölj
Bland hennes personliga favoriter i kollektionen Omtänksam finns fåtöljen som är lättare att kommer ner i, och upp ur.

– Och den har fickor där man kan ha viktiga saker nära till hands, som till exempel mediciner och mobiltelefonen. Små saker kan göra stor skillnad.

En annan favorit är dynan som är designad för personer som måste sitta länge, till exempel på grund av rörelsenedsättning. Den består av ”memory foam” som anpassar sig efter kroppen med antihalkmaterial på undersidan.

– När vi lät folk här i huset testa prototypen ville ingen lämna tillbaka dynan. Det är ännu ett exempel på att det som är bra för personer med särskilda behov är bra för alla.  

Utställningen LikaOlika pågår till den 2 februari 2020.