I fokus › Matvanor

Appen som ger matglädje

Appen Matglad, som skapats i samarbete med personer med intellektuell funktionsnedsättning, är en framgångssaga. I pipeline ligger Matglad 2.0 och en spelapp som ska locka till motion.

Bild på appen Matglad Appen Matglad

Det började med ett telefonsamtal från Birgitta Toll, kostpedagog inom sociala omsorgsförvaltningen i Borås stad. Hon ville göra något som kunde inspirera personer med intellektuell funktionsnedsättning att laga god och hälsosam mat. Margareta Frost - Johansson, Hushållningssällskapet Väst, nappade direkt.

– Målgruppen är van att använda smartphone så vi bestämde oss för att göra en app med vanliga kokbokskategorier som till exempel kött, fisk och vegetariskt, berättar hon. 

Konceptet testades av boende i grupp- och servicebostäder i Alingsås och Borås. De efterlyste genast en korvkategori och på deras begäran tillkom även frukost, efterrätter och fredagsmys. Arvsfonden beviljade pengar till projektet och tre år senare började appen sitt segertåg. I dag har den laddats ned omkring 170 000 gånger.

Margareta Frost-Johansson, Hushålls-
sällskapet Väst. Foto Lotta Persson
Alla rätter provlagades av Margareta Frost-Johansson och pimpades av en matstylist innan de förevigades av en matfotograf, något som bemöttes med skepsis: Ska ni ha så fina bilder?

– Klart vi ska. Den som tittar på bilderna ska känna ”wow vad gott”! Det är viktigt att maten ser aptitretande ut så man får lust att laga den. Rätterna är inte bara goda, de är också hälsosamma.

– Plötsligt började killarna gilla att laga mat, de fascinerades av det tekniska i appen, och de som lagat alla recept vill redan ha en ny app, Matglad 2.0.

Hushållningssällskapet har även utbildat särskilda matambassadörer som följer med på mässor och
demonstrerar appen.

– Det är fantastiskt att se dem stå inför publik och visa hur den fungerar. Många har fått bättre självkänsla av att lära sig laga mat. Det har till och med uppstått kärlek, ett par i gruppen har förlovat sig.

"Välkommen på middag"

Teamet bakom appen har även gjort en egen variant av TV4:as populära program Halvåtta hos mig, och döpt om det till Välkommen på middag. I höst ska en grupp i Alingsås bjuda varandra på mat en kväll i veckan.

– Många är ensamma, och att äta tillsammans kan ge nya kompisar. Vi har tagit fram ”pratkort” med olika samtalsämnen som man kan använda om det blir tyst runt bordet, säger Margareta Frost-Johansson.

Efter önskemål från användare som ville läsa recepten på papper gjorde man också kokboken Matglad som knappt hann lämna tryckeriet innan den nominerades till Publishingpriset 2018.

Elisabeth Olsson gör en sallad
efter recept i appen Matglad.
Nu ligger appen GoGlad i pipeline, en Pokemon-liknande skapelse som ska motivera användarna att börja röra på sig. I stället för att leta figurer ska de få så frön, som de sedan ska sköta under sina
promenader.

– De ska få samla ingredienser till ett recept där de odlat allt själva. Appen ska vara klar om tre år, säger Margareta Frost-Johansson.

Från ystning till appar

Hon har arbetat som matkonsult hos anrika Hushållningssällskapet, som bildades 1791, i snart trettio år. När hon började låg fokus på ystnings- och styckningskurser, en skarp kontrast till den digitala värld hon numera rör sig i.

– Gensvaret är enormt, jag har aldrig tidigare blivit så uppskattad för något jag gjort. I går kom jag hem och doftade rakvatten efter att ha blivit ordentligt omkramad av alla killar i Välkommen på middag-gruppen, berättar hon.

Kokboken Matglad med recept från appen med samma namn nominerades till Publishingpriset 2018.

– Det är fantastiskt att juryn förstått idén bakom boken: det ska vara enkelt att laga mat och alla ska kunna göra det.

Appen Matglad är på lätt svenska Den kan laddas ner från App store och Google Play.
Finns även i en webbversion på matglad.nu. Uppföljaren Matglad-helt enkelt har film- och talstöd.