Ung man som tittar fram bakom ett drapei

Aspergers syndrom

Det som är utmärkande vid Aspergers syndrom är att personen har tydliga svårigheter inom områdena socialt samspel och beteende. För att man ska ställa diagnosen Aspergers syndrom, måste svårigheterna medföra allvarliga problem i vardagen.

Nya diagnosen autismspektrumtillstånd

Diagnoserna inom autismspektrumet kommer under 2013 att slås samman till en diagnos i diagnosmanualen DSM 5. Det kommer att innebära att alla som får en diagnos inom autismspektrumet kommer att få samma diagnosnamn, istället för flera olika. Aspergers syndrom och autismliknande tillstånd kommer inte längre att finnas som egna diagnoser. Läs mer om de nya diagnoskriterierna på Autismforums webbplats.

Om DSM 5 på Autismforums webbplats

Personporträtt om Aspergers syndrom

Du kan ladda ner eller beställa personporträtt av två personer med Aspergers syndrom från Habilitering & Hälsa. De heter "Nilo odlar tomater" och "Simon vet allt om cyklar". Du kan också ladda ner eller beställa materialet "Aspergers syndrom i grundskola och gymnasium".

Beställ material från Publicerat

Kalendarium

 • okt24

  Workshop i appen Bitsboard

  24 oktober, 09:00 - 12:00
  INSTÄLLD! Den här workshopen är till för dig, som i ditt arbete eller som anhörig, gör anpassningar i appen Bitsboard. Workshopen bygger på att du har med dig din iPad och att appen Bitsboard redan finns installerad. Mer om Workshop i appen Bitsboard
 • okt30

  Workshop i appen Widgit Go SE

  30 oktober, 09:00 - 12:00
  Den här workshopen är till för dig, som i ditt arbete eller som anhörig, gör anpassningar i appen Widgit Go SE. Workshopen bygger på att du har med dig din iPad eller Android surfplatta och att appen Widgit Go SE redan finns installerad. Vi rekommenderar också att du redan i förväg skaffar appen Dropbox som används för delning av Widgit Go anpassningar. Mer om Workshop i appen Widgit Go SE
 • nov05

  Läsning – en rättighet för alla

  5 november, 15:30 - 16:30
  För alla intresserade. Hur kan man få tillgång till talböcker och möjlighet att läsa på samma villkor som andra? Mer om Läsning – en rättighet för alla

Center för barn och ungdomar

 • Autismcenter för små barn

  Vi tar emot barn med en diagnos inom autismspektrumet som är upp till sex år och bor i Stockholms län.

 • Aspergercenter barn- och ungdomsteam

  Vi vänder oss till familjer som har barn och ungdomar med Aspergers syndrom eller annan diagnos inom autismspektrum med normalbegåvning i åldern 7 - 17 år.

Center för personer över 16 år

 • Habiliteringscenter

  Om du är över 16 år och har Aspergers syndrom kan du ansöka om insatser vid ett habiliteringcenter. Sök under "Våra center och enheter" så kan du se vilket center du kan ta kontakt med.

 • Aspergercenters vuxenteam

  Vi vänder oss till dig med Aspergers syndrom eller annan diagnos inom autismspektrum med normalbegåvning, samt till dig som är anhörig. Du kan ta del av vårt utbud av grupper och kurser efter en kontakt med ett habiliteringcenter.