Kurs-och kunskapscenters ASDteam för vuxna

Hur gör man för att få gå i grupp hos er?
Först behöver du göra en utredning och som visar diagnos inom autismspektrum med normal begåvning. Sedan tar du kontakt med ett habiliteringscenter, dit du får komma på ett kartläggande samtal. De kan sedan skicka en remiss till oss.

Vilka diagnoser kan man ha om man söker sig till Kurs -och kunskapscenter?
Vi tar emot personer som har genomsnittlig begåvning och diagnos inom autismspektrum. Den nya benämningen är ASD (Autism Spectrum Disorder). Det  inkluderar tidigare diagnoser som Aspergers syndrom, autistiskt syndrom, autism i barndomen, atypisk autism och genomgripande störning i utvecklingen utan närmare specifikation. Begrepp som ”högfungerande autism” och ”autismliknande tillstånd” syftar också på diagnoser inom autismspektrum.

Får alla komma till grupp hos er?
De flesta som blir remitterade till oss får komma till grupp, men grupp passar inte alla. Vi ställer vissa krav på att man ska kunna fungera tillsammans med andra. Du behöver kunna lyssna och vänta på din tur, vilja delta i diskussioner och dela med dig av dina erfarenheter. Du behöver även kunna ta dig hit en gång i veckan under en period. Våra grupper har teman som vi går igenom. En del personer är mer intresserade av att diskutera specifika personliga områden eller kanske inte är så intresserade av vad andra har att säga. Då är det bättre att man söker en enskild samtalskontakt på habiliteringen.

Hur lång är er kö?
När vi har fått remissen kan det dröja upp till 6 månader innan du får komma till diagnosgrupp, ibland längre. För att delta i våra fördjupningsgrupper kan kön ofta vara längre, ibland upp till ett år.

Vad kan man få hjälp med från er?
Vi ger inga enskilda insatser.

På Kurs-och kunskapscenters  team för vuxna får du lära dig om ASD tillsammans med andra.

Vi har diagnosgrupper där du får lära dig mer om diagnosen och får möjlighet att diskutera och utbyta erfarenheter med andra. Vi fokuserar på hur det kan bli i vardagen. 

I våra fördjupningsgrupper kan du sedan lära dig mer om känslor, energi i vardagen, vardagssamtal, relationer, samt föräldraskap. För att gå fördjupningsgrupper måste du ha gått i diagnosgrupp först. Det gäller även dem som redan har läst på om diagnosen.

Vi har även föreläsningsserier, dels för personer som har själva har ASD, dels för anhöriga. De aktuella datumen finns på vår hemsida. Där finns även information om våra temakvällar, där personer med egen diagnos föreläser.

Har ni grupper för anhöriga?
Nej, vi har inga grupper för anhöriga. Vi har endast föreläsningar för anhöriga.