Min dotter kan inte cykla eller simma. Hur får vi hjälp?

Fråga: Min nioåriga dotter med autismliknande tillstånd har fortfarande inte lärt sig cykla eller simma. Jag känner mig tjatig och hon verkar inte förstå hur man ska göra. Kan man få hjälp med sådant?

Svar: Det är lätt att som förälder hamna i att känna sig tjatig och frustrerad. Man vill ju så gärna att barnen ska få lyckas med det de tar sig för. Det finns studier som visar att många barn med Aspergers syndrom har motoriska svårigheter. Det skulle kunna förklara att din dotter inte fått till det med cyklande och simmande. Motoriken kan utvecklas sent och man kan ha svårt att planera sina rörelser.

Prata gärna med din dotters idrottslärare för att få tips och idéer. Idrottsläraren kan förhoppningsvis också vara med och fundera på om dottern är "motoriskt mogen" för cykel- eller simträning. Kanske är det andra moment hon behöver få lära sig innan. Glädjen i att kunna åka sparkcykel eller plaska och leka i vattnet kan vara de "förberedelser" din dotter behöver ett tag till, och som så småningom gör att hon blir redo för nästa steg på ett positivt sätt.

Ni kan ta kontakt med sjukgymnast för att få hjälp med övningar som utvecklar motoriken. Det är bra att redan i en första kontakt nämna dotterns funktionsnedsättning och höra sig för om mottagningens kompetens att bemöta hennes behov. Sjukgymnaster med landstingsavtal hittar ni via 1177.se