Körkort

Vad gäller när man ska ta körkort och har adhd?

När man har adhd och ansöker om körkortstillstånd måste ett läkarintyg bifogas som intygar att man är lämplig att köra. Läkaren ska göra en bedömning av hur allvarligt tillståndet är och vilka konsekvenser det har i personens liv. Intyget kan utfärdas av en läkare på till exempel vårdcentral. Om man har en pågående läkemedelsbehandling för sin adhd, kan intyget utfärdas av den läkare som skriver ut recepten. En läkare som anser sig ha alldeles för liten kunskap om adhd kan dock säga nej till att göra en sådan bedömning. 

Mottagningen Trafikmedicinskt centrum Huddinge har läkare som kan utfärda intyg. Om personen är under 18 år är bedömningen kostnadsfri, och om personen är över 18 år, kostar det 100 kronor. Trafikmedicinskt centrum har några månaders väntetid, men det går att ställa sig på deras kölista och då ha möjlighet att få en återbudstid, om man kan komma dit med kort varsel (samma dag eller dagen därpå). 

Det finns också privata mottagningar som utfärdar intyg. Priserna för ett intyg kan då variera mellan 700 och 2000 kr. 

På riksförbundet Attentions hemsida finns mer information om vad som gäller när man har en NPF-diagnos och ska ta körkort, till exempel vilka anpassningar man kan få vid teoriprovet och vilka körskolor som har specialkompetens inom NPF.

> Till Attentions projekt Körkortskoll (Attentions hemsida)

För att veta mer om vad man ska tänka på när man tar körkort kan du även ringa till Transportstyrelsens kundtjänst på 0771-81 81 81.